Tarvitseeko maastoajoneuvon ajamiseen ajokortin?

Vaikka maastoajoneuvojen ajaminen onkin helppoa, niitä koskevat kuitenkin tärkeät turvallisuussäännöt. Tarkista alta kaikki ehdot, joiden avulla voit käyttää uutta Can-Am-ajoneuvoasi täydellä teholla itseäsi tai muita vaarantamatta.

 Mitä sääntöjä maastoajoneuvon käytölle on asetettu?

a) Ajokortti

Jokaisella mönkijän ja SSV-maastoajoneuvon kuljettajalla on oltava voimassa oleva vähintään B-, T- tai AM 121 -ajokortti. Lisäkoulutus ei ole välttämätöntä. Jotkin kevyet Can-Am-mönkijät ovat ajettavissa ilman ajokorttia, ja niitä voivat ajaa jopa 6–15-vuotiaat lapset aikuisen valvonnassa. Voit katsoa lisätietoja kunkin mallin turvallisuustiedoista ennen ostopäätöksen tekemistä.

b) Kuljettajan ikä

Mönkijän tai SSV-ajoneuvon kuljettajan on ehdottomasti oltava iältään vähintään 15-vuotias, kun taas minikokoista maastoajoneuvoa voivat ohjata jopa 6-vuotiaat lapset, mikäli ajonopeus on enintään 25 km/h. Ajoneuvojen nopeutta on rajoitettu, ja niiden rakenne on suunniteltu erityisesti takaamaan pienten lasten turvallisuus. Lastenmönkijöillä ei voi ajaa yleisillä teillä, vaan ainoastaan hyväksytyillä ajoradoilla ja yksityisalueilla.

c) Matkustajan ikä

Off-road -ajoneuvon matkustajan vähimmäisikää ei ole määritetty. Matkustajan on kuitenkin oltava tarpeeksi pitkä ylettääkseen kahvoihin, asettaakseen jalkansa jalkatuille ja nojatakseen selkäänsä istuinta vasten. SSV-ajoneuvossa turvavyön on oltava tiukasti kiinnitettynä.

d) Ajoehdot

Näiden turvatoimien lisäksi lainsäädäntö edellyttää, että traktorimönkijöissä on oltava rekisterikilpi ja niiden rekisteritietojen on oltava ajan tasalla. Nämä säännöt koskevat myös traktoriluokan SSV-ajoneuvoja. Kuljettajan on ehdottomasti noudatettava kaikkia liikennesääntöjä ja alkoholin sekä huumeiden käyttö on ehdottomasti kielletty.

 

 Mitkä ovat suositeltuja varusteita?

a) Kypärä

Kypärä on välttämätön varuste sekä kuljettajan että matkustajan turvallisuuden varmistamiseksi maastoajoneuvolla ajettaessa. Kypärän on oltava hyväksytty ja siinä on oltava suojavisiiri, joka peittää silmät täysin, jotta niihin ei osu mitään. Kypärässä on myös hyvä olla häikäisyn ja höyrystymisen suoja, jotta lämpötilan muutokset eivät estä näkyvyyttä. Can-Am tarjoaa useita miehille ja naisille sopivia malleja.

b) Vaatetus

Aloittelijoiden ajokokemuksen optimoimiseksi suositellaan tiettyä vaatetusta: pusero tai takki käsivarsien suojaamiseksi, pitkät housut ja tukevat kengät. Muita varusteita, joilla voit ajan mittaan täydentää varustustasi, ovat esimerkiksi hanskat ja ajokengät tai -saappaat, joiden avulla pysyt lämpimänä kaikissa olosuhteissa. Mukana on hyvä olla myös sadetakki, joka voidaan pukea hetkessä ylle ajamisen jatkamiseksi levollisin mielin kaikissa sääoloissa.

 

SAATAT OLLA KIINNOSTUNUT MYÖS

 • Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Mikä on paras mönkijä lumitöihin?

  Mikä on paras mönkijä lumitöihin?  TUTUSTU