Minkä ikäisenä saa ajaa mönkijällä ja mikä ajokortti siihen tarvitaan?

Can am mönkijät ovat omaa luokkaansa maastossa, mutta mönkijöitä käytetään tieliikenteessä yhä enemmän. Kyllä, mönkijällä ajaminen maantiellä on todellakin mahdollista! Ensin tulee kuitenkin tietää, missä mönkijällä saa ajaa, mikä kortti mönkijään tarvitaan ja mitä ikävaatimuksia mönkijällä ajamiselle on. Toki on myös tiedettävä, minkä tyyppistä mönkijää ylipäänsä saa ajaa maantiellä tieliikennemönkijänä

Ensinnäkin kaikkiin mönkijäluokkiin pätee se, että kuljettajan tulee olla vähintään 15-vuotias. Tieliikenteeseen tarkoitettu mönkkäri eli nelipyörä vaatii aina B-luokan eli henkilöauton ajokortin. Osa mönkijöistä taas luokitellaan traktoreiksi, ja ne vaativat yleensä T-luokan ajokortin. Maastomönkijällä saa ajaa vain maastossa, eikä tällöin ajokorttia tarvita ollenkaan – mutta jos maastomönkijällä joudutaan poikkeuksellisesti ylittämään tie, tarvitaankin jo B-kortti! Kaikilla mönkijöillä tulee myös olla liikennevakuutus niin tiellä kuin maastossakin ajettaessa, olipa mönkijä rekisteröity tai ei. Nelipyörät ja traktorimönkijät tulee rekisteröidä, mutta muunlaiset mönkijät katsotaan maastoajoneuvoiksi, eikä niitä siten voida rekisteröidä tieliikennekäyttöön.

 

Mönkijällä maantielle

T-luokan mönkijämallilla eli traktorimönkijöillä siis tosiaan saa ajaa maantiellä, ja niitä tuleekin yhä useammin vastaan tieliikenteessä. Ei mikään ihme, sillä traktorimönkijä vaatii monesti vain T- eli traktorikortin, jonka saa jo 15-vuotiaana! Can am mönkijät kuuluvat lähtökohtaisesti T-luokkaan – näitä malleja ovat can am traxter,  can am maverick trail,  can am outlander ja can am renegade, ja niissä on eri ominaisuuksia erilaisiin tarpeisiin.

Traktorimönkijöiden kuljettajan ikä- ja ajokorttivaatimus riippuu viime kädessä mönkijän maksiminopeudesta, joka voi olla 40, 60 tai 80 kilometriä tunnissa. Traktorimönkijöistä puhuttaessa vastaan tulevat usein luokat T3a ja T3b. Näistä ensimmäinen tarkoittaa nopeusluokitusta 40 km/h, ja ajamiseen oikeuttaa tällöin joko T-luokan tai AM/121-luokan (eli mopoauton) kortti. T3b-luokan ajoneuvojen maksiminopeus 60 km/h, ja tällöin ajamiseen tarvitaan mopoautokortti. Kolmas traktorimönkijän tyyppi on ABS-jarruilla varustettu 80 km/h kulkeva mönkijä. Tällaisen nopean mönkijän ajamiseen vaaditaankin jo B-kortti, ja tällöin kuljettajan tulee tietenkin olla vähintään 18-vuotias.

 

Monipuolinen ja pitkäikäinen hankinta

Koska traktorimönkkärillä ajamiseen siis riittää usein T- tai mopoautokortti ja 15 vuoden ikä, se on oivallinen mönkijä nuorelle, joka mielii kulkea itsenäisesti kouluun, harrastuksiin ja muihin menoihin. Rinnakkain istuttava traktorimönkijä on siitä kätevä, että kyytiin mahtuu vaikkapa sisarus tai kaveri. Kun perheen nuoriso alkaa vihjailla omasta menopelistä, can am traktorimönkijä on siis harkinnan arvoinen vaihtoehto mopon tai mopoauton sijaan. Traktorimönkkärit tarjoavat kaksinkertaisen edun, sillä ne ovat lyömätön kumppani hyöty- ja työkäytössä monenmoisissa kodin puuhissa – ja erinomaisia menopelejä myös maastossa. Se on sitten toinen juttu, malttaako teini mönkkäriä menemisiltään lainata! Can am mönkijöissä on nerokkaana ominaisuutena huippunopeuden sähköisellä rajoittamisella tapahtuva jako traktoriluokkiin. Tämä mahdollistaa traktorimönkijän luokituksen pienentämisen muutoskatsastuksella alaspäin. ABS-jarrullinen sporttimönkijä voidaan siis rajoittaa hitaamman luokan traktorimönkijäksi, jolloin sarviin pääsee jo 15-vuotiaana. Kun perheen nuori saa B-ajokortin, mönkkäri voidaan kätevästi palauttaa nopeampaan luokkaan. Can-am mönkijä on siis pitkäikäinen ja monipuolinen kumppani.

 

Minimönkijä ilahduttaa pikkukuskia

Entä jos kotona on hiukan nuorempia kuskinalkuja, jotka katselevat mönkkäreitä ihaillen ja mielisivät päästä sarviin jo ennen kuin täyttävät 15 vuotta? Tämäkin on mahdollista, sillä alle 15-vuotias saa ajaa mönkijällä suljetulla alueella. Muistathan kuitenkin, että alueen tulee olla huolellisesti rajattu, vaikka kyse olisi vain omasta pihapiiristä. Can am ds -nuorisomönkijät ovat laadukas ja turvallinen valinta 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Lasten minimönkijä on oiva väline ajamisen opetteluun, ja maastoajotaidot karttuvat nopeammin kuin uskoisi, kun alla on hyvä lasten mönkijä. Minimönkijät ovat yhä suositumpia, eikä ihme. Tarjoaahan lasten mönkkäri paitsi vauhdikasta ajanvietettä ulkona, myös hyvän tavan opastaa turvalliseen liikkumiseen ja ajoneuvon hallintaan.

SAATAT OLLA KIINNOSTUNUT MYÖS

 • Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Tarvitseeko maastoajoneuvon ajamiseen ajokortin?

  Tarvitseeko maastoajoneuvon ajamiseen ajokortin?  TUTUSTU