Krav för att köra ATV eller SSV

Behöver jag körkort i Sverige?

Alla vill ha roligt – och det är helt ok! För att ha roligt med en ATV eller SSV behöver du även ta ansvar. Det finns regionala regler och krav för att köra dem och vi på Can-Am uppmanar till ansvarsfullhet. Därför har vi satt ihop en praktisk guide för att göra det så lätt som möjligt för dig att komma ut och köra SS eller ATV på ett ansvarsfullt sätt!

Du behöver körkort för ATV och SSV. Följande gäller.

Vår rekommenderade minimiålder för att köra ATV och SSV är 16 år. Dessutom behöver du ett körkort som motsvarar den maximala hastigheten hos din ATV eller SSV.

Hastigheter under 40 km/tim
Alla ATV- och SSV-fordon för vilka designhastigheten inte överskrider 40 km/h får köras med ett AM-körkort.

Hastigheter över 40 km/tim

Om designhastigheten för din ATV eller SSV överskrider 40 km/tim måste du ha B-körkort för att få köra den, vilket även ger dig behörighet att köra bil. För det behöver du också vara minst 18 år.

 

Vilken utrustning krävs och var får jag köra?

Eftersom ATV- och SSV-fordon skiljer sig strukturellt från bilar krävs det andra typer av skyddsutrustning och klädsel än för bilar. Vi rekommenderar fortfarande alltid hjälm för att köra en ATV eller SSV och vi uppmanar alla Can-Am-förare att köra ansvarsfullt. Det finns även begränsningar för var du får köra ATV och SSV. Om du är osäker kan du alltid följa denna tumregel från Can-Ams instruktionsbok:
"Sätt dig aldrig på detta ATV- eller SSV-fordon utan att bära en godkänd hjälm i rätt storlek och övrig nödvändig klädsel". Kraven på utrustning kan skilja sig från varandra, så kontrollera vad som gäller lokalt.
Can-Am ATV- eller SSV-fordonen är endast avsett för körning i terräng. De är främst avsedda för allmän fritidsanvändning, men kan även användas för nyttoändamål. De kan framföras kortare sträckor på väg i låg hastighet, i syfte att förflytta fordonet från ett terrängkörningsområde till ett annat. Kontrollera gällande bestämmelser avseende tågvikter (traktor-släp) för användning på väg."

Krav och begränsningar för ATV och SSV

När det handlar om var man får köra kan det finnas lokala eller regionala lagar och förordningar som avgör var det är möjligt att köra en ATV eller SSV. Vi uppmuntrar alla att köra ansvarsfullt, men det är ytterst förarens ansvar att kontrollera lokala och regionala förordningar innan körningen börjar. Eftersom vi är ett terrängkörningsvarumärke rekommenderar vi att våra fordon endast körs i terräng.

Ta dig ut, ha roligt och kör ansvarsfullt!

Nu när du vet vad du behöver och var du får köra, se till att du uppfyller kraven, ta dig ut och ha roligt med ditt fordon.

 


 

Om du vill läsa mer i detalj om begränsningarna har vi samlat ihop information åt dig. Kontrollera också alltid de officiella källorna, eftersom lagar och förordningar ibland ändras och ditt körkort kanske inte uppfyller de senaste reglerna. Mer information finns under följande länkar:

Körkortsregler
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/har-korkort/fordon-du-far-kora/

Regler för ATV (fyrhjuling)
https://www.transportstyrelsen.se/fyrhjuling

Relaterade artiklar

Kundtjänstsupport
 • Info
  VAR HITTAR JAG INSTRUKTIONSBOKEN?

  VAR HITTAR JAG INSTRUKTIONSBOKEN?  LÄS MER
 • Info
  Hur kör jag min SSV eller ATV i olika typer av terräng?

  Hur kör jag min SSV eller ATV i olika typer av terräng?  LÄS MER
 • Info
  Viktiga saker att packa med för dina ATV- eller SSV-terrängäventyr

  Viktiga saker att packa med för dina ATV- eller SSV-terrängäventyr  LÄS MER
 • Technical
  VILKA ÄR DE OLIKA CAN-AM-KÖRLÄGENA?

  VILKA ÄR DE OLIKA CAN-AM-KÖRLÄGENA?  LÄS MER