Jade Isomäki

FRIHET ATT TA SIG FRAM


Jade Isomäki är 16 år gammal och bor i Äkäslompolo i norra Finland. Hon går på gymnasiet och gillar att umgås med vänner och familj på fritiden. Lapplands långa avstånd och otillräckliga kollektivtrafik gör det svårt för ungdomar att ta sig runt på egen hand. För att underlätta för Jade skaffade hennes familj en Can-Am Maverick SSV till henne.

GÖR AVSTÅNDEN OBETYDLIGA


16-åriga Jade Isomäki flyttade till Äkäslompolo mitt i naturen från södra Finland för några år sedan. Hon uppskattar det omgivande landskapet men har haft svårt med de långa avstånden i Lappland. 

–Det är otroligt vackert här och det finns fyra tydliga årstider. Naturen är väldigt nära men avstånden är långa. 

När Jade fyllde 15 tog hon körkort i kategori T och kunde då börja köra en ATV eller SSV registrerad som traktor. 

–Alla Jades vänner bor långt bort. Man behöver fordon för att ta sig runt, om inte föräldrarna har möjlighet att skjutsa sina barn överallt. Man behöver en cykel, en moped eller en ATV. I vårt fall var SSV:n rätt val, säger Jades mamma Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen. 

Jade kör fem mil fram och tillbaka till skolan varje dag med sin Can-Am Maverick. Hon kan också enkelt ta sig till vänner och fritidsintressen i sin SSV.

 

PÅ VÄG MOT SJÄLVSÄNDIGHET


Minttu beskriver sin dotter som en riktig fartälskare som är otroligt snäll och dessutom äventyrligt lagd. 

–Can-Am är en perfekt förlängning av Jades egen personlighet – ”Mave” passar henne perfekt. Jade gillar fortfarande att umgås med familjen, men om hon tröttnar på våra aktiviteter kan hon bara starta motorn och köra iväg. 

Jade instämmer med sin mamma och betonar att hennes Can-Am inte bara har gett henne möjlighet att röra sig fritt, utan också en känsla av självständighet som alla ungdomar behöver. 

–Det behöver jag. Visst gillar jag att vara med familjen, men det är väldigt viktigt för mig att även få vara för mig själv. Vi kör omkring mycket med våra vänner och bara hänger i min Can-Am och lyssnar på musik i högtalarna.

SETT I DET HÄR AVSNITTET

 • Maverick Trail
  2024

  Maverick Trail

  Pris från 185 900 kr

  Pris från 185 900 kr

  Sätt dig bekvämt och kör den sista milen. Vår smalaste SSV – Can-Am i varje tum. Byggd för att prestera både på långturer och nya leder med pålitlig, spännande kapacitet.

SE DET ANDRA EPISODEN

 • MAJA ODDEN

  MAJA ODDEN  LÄS MER