Mitä tarvitset mönkijällä tai SSV:llä ajamiseen?

Tarvitsenko ajokortin Suomessa?

Kaikki haluavat pitää hauskaa! Mönkijällä ja SSV:llä on kuitenkin pidettävä hauskaa vastuullisesti. Näillä ajoneuvoilla ajamiseen on olemassa alueellisia määräyksiä ja rajoituksia, ja me Can-Amilla kannustamme vastuullisuuteen. Siksi olemme koonneet sinulle kätevän oppaan, jotta sinun on mahdollisimman helppo lähteä nauttimaan SSV:stä tai mönkijästä vastuullisesti!

Kyllä, maastoajoneuvon kuljettamiseen tarvitaan ajokortti. Tässä ovat faktat.

Suosittelemamme alaikäraja mönkijällä ja SSV:llä ajamiseen on 16 vuotta. Lisäksi sinulla on oltava vastaava ajokortti, joka riippuu valitsemasi ajoneuvon teknisistä ominaisuuksista.

 

Mönkijä-ajokortit

Lähes kaikki Suomessa myytävät Can-Am mönkijät luokitellaan T-luokkaan eli traktoreihin. T3-luokan mönkijällä ajamiseen tarvitaan siis AM-ajokortti, ja ajoneuvon rakenteellinen nopeusrajoitus on 40-60 km/h. T-ajokortilla saat ajaa kaikilla T-luokan ajoneuvoilla. T-luokan ajoneuvojen rakenteellinen enimmäisnopeus voi olla 60 km/h. Mikäli ajoneuvo on varustettu ABS-jarruilla voi sen nopeus ylittää 60 km/h. Tällöin kuljettajalta vaaditaan B-luokan ajokortti.

SSV-ajokortit
SSV-ajoneuvolla ajaminen edellyttää vähintään T-luokan ajokorttia. Can-Am SSV:t luokitellaan T1- tai T2-luokkaan. T-ajokortti tarvitaan silloin, kun suurin rakenteellinen nopeus ei ylitä 60 km/h. Mikäli ajoneuvo on varustettu ABS-jarruilla voi sen nopeus ylittää 60 km/h. Tällöin kuljettajalta vaaditaan B-luokan ajokortti.


Lisätietoja vaatimuksista ja asetuksista on blogin lopussa olevissa linkeissä.

Mitä varusteita tarvitaan ja missä voin ajaa?

Koska mönkijät ja SSV:t eroavat rakenteeltaan autoista, myös tarvittavia suojavarusteita ja -välineitä koskevat vaatimukset ovat erilaiset. Suosittelemme aina kypärän käyttöä mönkijällä ja SSV:llä ajettaessa, sillä kannustamme kaikkia Can-Am-kuljettajia ajamaan vastuullisesti.

On myös rajoituksia sille, missä voit ajaa mönkijällä ja SSV:llä. Epäselvissä tapauksissa voit kuitenkin aina käyttää tätä Can-Amin käyttöohjekirjasta löytyvää nyrkkisääntöä: "Älä koskaan istu mönkijässä tai SSV:ssä ilman hyväksyttyä kypärää, joka on oikean kokoinen, ja ilman muita vaadittuja ajovarusteita. Varustevaatimukset voivat vaihdella, tarkista paikalliset säännöt.

Can-Am mönkijät ja SSV:t on valmistettu ensisijaisesti maastokäyttöön. Niitä voidaan käyttää yleiseen virkistyskäyttöön ja hyötykäyttöön. Niillä voidaan ajaa lyhyitä matkoja asfalttipinnoilla erityistä varovaisuutta noudattaen. Tarkista alueesi määräykset, jotka koskevat traktorin ja peräkärryn käyttöä tiellä."

Mönkijää ja SSV


Tä koskevat vaatimukset ja rajoitukset Se, missä voit ajaa, voi määräytyä joko paikallisen tai alueellisen lainsäädännön ja määräysten mukaan. Ne määrittelevät, missä mönkijällä ja SSV:llä voi ajaa. Koska kannustamme kaikkia ajamaan vastuullisesti, on kuljettajan vastuulla tarkistaa paikalliset ja alueelliset säännöt ennen ajamista. Koska olemme maastoajoneuvoja valmistava yritys, suosittelemme ajamaan ajoneuvoillamme vain maastossa.

Lähde liikkeelle, pidä hauskaa ja aja vastuullisesti!
Nyt kun tiedät, mitä tarvitset ja missä voit ajaa, varmista, että täytät vaatimukset, ja lähde ajamaan ja pitämään hauskaa.


Jos haluat tutustua yksityiskohtaisemmin rajoituksiin, tarjoamme lisätietoja. Tarkista aina myös viralliset lähteet, sillä säännöt ja määräykset voivat muuttua, eikä ajokorttisi välttämättä ole aina ajan tasalla. Lisätietoja saat seuraavista linkeistä:

Ajokorttilaki Finnish Road Safety Council

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Technical
  MITKÄ OVAT CAN-AMIN ERI AJOTILAT?

  MITKÄ OVAT CAN-AMIN ERI AJOTILAT?  TUTUSTU
 • Info
  Miten voin ajaa mönkijällä tai SSV-ajoneuvollani erityyppisissä maastoissa?

  Miten voin ajaa mönkijällä tai SSV-ajoneuvollani erityyppisissä maastoissa?  TUTUSTU
 • Info
  MISTÄ LÖYDÄN KÄYTTÖOHJEKIRJAN?

  MISTÄ LÖYDÄN KÄYTTÖOHJEKIRJAN?  TUTUSTU
 • Info
  TÄRKEIMMÄT TAVARAT MAASTOSEIKKAILUJA VARTEN

  TÄRKEIMMÄT TAVARAT MAASTOSEIKKAILUJA VARTEN  TUTUSTU