INFO OVER CAN-AM ON-ROAD MODELLEN

BRP (Bombardier Recreational Products) produceert Can-Am OnRoad- en OffRoad-modellen, Ski-Doo sneeuwmobielen, Sea-Doo waterscooters, Evinrude en Rotax maritieme aandrijfsystemen en Rotax-motoren. Naast deze productlijn verkoopt BRP ook speciale onderdelen, accessoires en kleding. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 3 miljard euro in 100 landen en heeft wereldwijd ongeveer 10.000 mensen in dienst. Breng voor meer informatie over BRP een bezoek aan onze bedrijfswebsite op www.brp.com.

Can-Am Onroad-modellen worden gebouwd in de hoofdproductiefaciliteiten van BRP in Valcourt, Québec, Canada en in Juarez, Mexico.

De Can-Am Spyder was het eerste Can-Am OnRoad-model dat in februari 2007 op de markt werd gebracht. De Can-Am Ryker werd in september 2018 op de markt gebracht.

Can-Am OnRoad-modellen zijn door de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) geclassificeerd als driewielige motorfietsen. BRP vindt dat Can-Am Onroad 3-wielige modellen hun eigenaars de prestaties van een motorfiets bieden, met de gemoedsrust van een converteerbare sportwagen.

Toen BRP bezig was met het concept van de Can-Am Spyder, werd heel even overwogen de traditionele route te volgen, in overeenstemming met andere krachtsportbedrijven. BRP wilde zich echter zoveel mogelijk aan haar kernwaarde houden en koos voor het ontwerpen van een innovatief, paradigma-verschuivend voertuig dat echt een statement maakt. Dit geldt nu, 10 jaar later, nog steeds met de innovatieve nieuwe Can-Am Ryker.

Spyder en Ryker worden met een Y geschreven vanwege het ontwerp van het Y-frame van de Can-Am. Hij heeft twee wielen aan de voorkant en één wiel aan de achterkant.

Can-Am Onroad-modellen zijn niet te vergelijken met iets anders op de weg, vanwege het ontwerp met uniek Y-frame en de automobieltechnologieën. Deze 3-wielige voertuigen bieden een rijervaring op de open weg die niemand ooit eerder heeft ervaren.

De meeste jurisdicties in Europa, met uitzondering van Griekenland, vereisen een geldig autorijbewijs om de Can-Am Onroad-modellen te mogen berijden. In andere landen, zoals Griekenland, Polen en vooral in Noord-Amerika, vereisen sommige jurisdicties een geldig motorrijbewijs of driewielerrijbewijs. We nodigen u uit contact op te nemen met uw plaatselijke autoriteiten om de informatie over het gepaste rijbewijs en de voertuigregistratie te verkrijgen die op u van toepassing is. U kunt de informatie ook in het gedeelte over de rijbewijsvereisten op deze website opzoeken.

De helmvereisten zijn hetzelfde als voor standaard motorfietsen en hangen af van uw locatie. Hoewel helmwetgeving niet universeel is, raadt BRP iedereen aan een helm te dragen tijdens het rijden op een Can-Am OnRoad-model.

Ja. Can-Am Onroad-modellen voldoen aan of overschrijven alle milieuvoorschriften, inclusief de striktere CARB-normen.

Ja. Can-Am OnRoad-modellen zijn geclassificeerd als driewielige motorfietsen en volgen de motorfietswetten van de staat.

Can-Am OnRoad-modellen zijn stabiel. Ze beschikken over een unieke Y-architectuur met drie wielen (2 + 1) die zowel in rust als in beweging stabiliteit biedt. Can-Am OnRoad-modellen zijn tevens standaard uitgerust met een Vehicle Stability System (VSS™) waarin ABS, tractieregeling en stabiliteitsregeling zijn inbegrepen.

Can-Am OnRoad-modellen worden standaard geleverd met een tweejarige garantie met een onbeperkt aantal kilometers.

Can-Am OnRoad-modellen draaien op dezelfde manier als Can-Am ATV's, Sea-Doo waterscooters of Ski-Doo sneeuwscooters. De bestuurder stuurt het voertuig door de bocht. U hoeft niet tegen te sturen of in de bocht te leunen, zoals u dat met een motorfiets zou doen. Can-Am OnRoad-modellen beschikken ook over DPS (dynamische stuurbekrachtiging) voor hulp bij het sturen in overeenstemming met snelheid en gebruikersinvoer.

Vanaf 2019 beschikt de Can-Am Spyder over de opeenvolgende elektronische transmissie, een semi-automatische 6-versnellingsbak met achteruit (SE6). Bepaalde modellen waren tot 2018 uitgerust met een handbediende 6-versnellingsbak met achteruit en tot 2016 een 5-versnellingsbak.

De Can-Am Ryker beschikt over een CVT-transmissie zonder dat u hoeft te koppelen.

Can-Am OnRoad-modellen worden verkocht bij BRP-dealers over de hele wereld.

VRAGEN OVER ONDERHOUD

Erkende Can-Am OnRoad-dealers zijn de beste bron voor onderhoud van uw voertuig. U kunt gebruik maken van de online Dealer Locator om een dealer bij u in de buurt te vinden.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor de onderhoudsintervallen die door de fabrikant worden aanbevolen. Toegang tot de digitale versie van de gebruikershandleiding kunt u hier verkrijgen.

Uw erkende Can-Am OnRoad-dealer is het eerste aanspreekpunt voor het beantwoorden van technische vragen. Als u reeds contact met uw dealer heeft opgenomen en de dealer geen tevredenstellend antwoord op uw vraag kon geven, kunt u rechtstreeks contact met BRP opnemen om een antwoord op uw vraag te vinden.

Toegang tot de digitale versie van de gebruikershandleiding kunt u hier verkrijgen. Daarnaast kunt u bij een erkende Can-Am Spyder dealer ook een gedrukte versie kopen.

Als eerste dient u het probleem onder de aandacht te brengen van de servicemanager van uw dealerbedrijf. Als u hierna nog niet tevreden bent over een aspect van het onderhoud dat aan uw voertuig is uitgevoerd, dan kunt u contact opnemen met de Can-Am klantenservice.

Als eerste dient u het probleem onder de aandacht te brengen van de servicemanager van het dealerbedrijf. Als u hierna nog niet tevreden bent over een aspect van het onderhoud dat aan uw voertuig is uitgevoerd, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Raadpleeg het hoofdstuk "Stalling" in uw gebruikershandleiding voor informatie over het correct stallen van uw voertuig tijdens het laagseizoen.

VRAGEN OVER GARANTIE

Als eerste dient u uw product naar een erkende Can-Am OnRoad-dealer te brengen om een diagnose te laten uitvoeren. De monteur kan voor u nagaan of de reparatie door de garantie wordt gedekt.

Ja, de garantie is gekoppeld aan het voertuig.

Ja, elke erkende Can-Am OnRoad-dealer moet u kunnen helpen met werkzaamheden die onder de fabrieksgarantie vallen.

Als de fabrieksgarantie van uw Can-Am OnRoad-model nog geldig is, wordt u tevens gedekt door een pechhulpdienstprogramma, geldig vanaf de datum waarop uw voertuig werd geleverd. Dit programma werd ontwikkeld in samenwerking met Allianz Global Assistance en biedt u: Snelle uitbetaling, uitgebreide dekking voor geheel Europa, lokale en internationale noodnummers, toonaangevend programma voor hulp onderweg dat zowel pech als ongevallen dekt.

Nadat uw Can-Am Road-model door uw dealer geregistreerd is, ontvangt u binnen 4 tot 6 weken uw Can-Am Roadside Assistance-kaart per post.Zodra u uw nieuwe Can-Am Road-model bij uw erkende BRP-dealer heeft opgehaald, is uw wegenwacht-assistentieprogramma geldig.

Als de beschadiging van een onderdeel geen fabricagefout betreft, is het mogelijk dat de reparatie niet door de garantie wordt gedekt.

U kunt ons een aankoop- of eigendomsbewijs van het product (zoals een rekening), de kilometerstand of rijuren van het voertuig en uw volledige postadres en telefoonnummer sturen. Neem contact met ons op.

ONDERDELEN EN ACCESSOIRES

Onderdelen en accessoires voor Can-Am driewielers zijn verkrijgbaar bij uw dealer. U kunt uw verlanglijstje voorbereiden op www.brppac.com of hier de onderdelencatalogus voor de Can-Am OnRoad openen.

Neem hiervoor contact op met de onderdelenafdeling van het dealerbedrijf waar u het onderdeel of het accessoire gekocht heeft.

Bespreek uw probleem direct met de onderdelenmanager bij uw dealerbedrijf. Als het probleem hierna niet naar uw tevredenheid verholpen is, neem dan contact met ons op.

VRAGEN OVER PROMOTIES EN MARKETING

Uw erkende Can-Am OnRoad-dealer heeft toegang tot alle actuele promoties en aanbiedingen.

Bespreek het probleem met de dealer bij wie u het product gekocht heeft. Als u hierna nog problemen heeft met het verkrijgen van de promotiekorting of -producten die volgens u op uw aankoop van toepassing zijn, neem dan contact op met de BRP-klantenservice. We helpen u graag.

VRAGEN OVER TERUGROEPACTIES EN VEILIGHEIDSBULLETINS

Uw erkende Can-Am OnRoad-dealer kan op basis van het VIN van uw voertuig nagaan of er uitstaande veiligheidsbulletins of terugroepacties voor uw voertuig zijn. Voor deze service worden geen kosten in rekening gebracht.

WAT HEB IK NODIG OM EIGENAAR VAN EEN CAN-AM ON-ROAD MODEL TE WORDEN?

België:

U mag op een Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 1 mei 2013.

 

Heeft u uw rijexamen gehaald ná 1 mei 2013 dan heeft u een van de volgende rijbewijzen nodig om op de Can-Am On-road model te mogen rijden:

-          Motorrijbewijs (A)

-          Autorijbewijs (B) + 4 uur training (via een rijschool). De minimumleeftijd is 21 jaar.

 

Nederland:

U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Bij alle nieuwe rijbewijzen die in Nederland vanaf 19 januari 2013 zijn gehaald, heeft u een motorrijbewijs (A) nodig en moet u een leeftijd van minimaal 22 jaar hebben om op een Can-Am 3-wieler te mogen rijden.

 

Luxemburg:

U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Als u uw rijexamen in Luxemburg ná 19 januari 2013 heeft gehaald, is een motorrijbewijs (A) vereist om op een Can-Am 3-wieler te mogen rijden.

 

Verenigd Koninkrijk en Ierland:

U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs, maar u moet een leeftijd van minimaal 21 jaar hebben.

 

Frankrijk:

U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B) plus een officiële, verplichte training van 7 uur (via een rijschool). (Decree 2010-1390 van 12 november 2010).

 

Duitsland: 

U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Als u uw rijexamen in Duitsland  19 januari 2013 heeft gehaald, heeft u een motorrijbewijs (A) nodig en moet u een leeftijd van minimaal 21 jaar hebben om op een Can-Am 3-wieler te mogen rijden.

 

Oostenrijk:
U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Bij alle nieuwe rijbewijzen die in Oostenrijk vanaf 19 januari 2013 zijn gehaald, moet u een leeftijd van minimaal 21 jaar hebben.

 

Spanje:
U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Bij alle nieuwe rijbewijzen die in Spanje vanaf 19 januari 2013 zijn gehaald, moet u een leeftijd van minimaal 21 jaar hebben.

 

Italië:
U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs (B), mits u uw rijbewijs gehaald heeft vóór 19 januari 2013.

Bij alle nieuwe rijbewijzen die in Italië vanaf 19 januari 2013 zijn gehaald, moet u een leeftijd van minimaal 21 jaar hebben.

 

Zwitserland:
U mag op de Can-Am driewielig motorvoertuig rijden met een autorijbewijs.

 

Informeer voor alle andere landen bij uw plaatselijke autoriteiten naar het rijbewijs dat nodig is om met een Can-Am driewielig motorvoertuig te mogen rijden.

Het onderhoud van een Can-Am Spyder of Ryker is vergelijkbaar met dat van een motorfiets. Afhankelijk van de motor en het aantal verreden kilometers per jaar, dient u regelmatig een erkende BRP-dealer te bezoeken. Goed onderhoud en het gebruik van BRP onderhoudsproducten dragen bij tot een goede verzorging van uw voertuig en zorgen ervoor dat u geniet van elke rit.

Onze aandacht voor kwaliteit houdt in dat elke Spyder nauwgezet ontworpen is voor maximale betrouwbaarheid. Desondanks kan een gebrek aan goed onderhoud ertoe leiden dat zelfs de beste componenten defect raken. Daarom adviseert BRP het onderhoud van uw Spyder te laten uitvoeren door een erkende BRP-dealer.

Onderhoudsschema voor 998cc Rotax-motor (Spyder RS en ST)

Inrij-inspectie:                                   na 1.000 km

Oliewissel:                                        elke 7.500 km

Klepbijstelling:                                  na 23.000 km

Transmissiefilter:                               na 7.400 km

Motorkoelvloeistof en bougies:            na 22.500 km

 

Onderhoudsschema voor 1.330cc Rotax-motor (Spyder RT en F3)

Inrij-inspectie:                                na 5.000 km

Oliewissel:                                     elke 15.000 km

Klepbijstelling:                               niet meer vereist

Transmissiefilter:                            na 45.000 km

Motorkoelvloeistof en bougies:         na 45.000 km

De kosten voor het verzekeren van uw Spyder verschillen per land en worden door de verzekeringsmaatschappij bepaald op basis van uw leeftijd, woonplaats, bonus/malus-ladder, kredietwaardigheid en andere factoren. Er wordt tevens in overweging genomen waar u rijdt en hoe vaak u op de weg bent. Om u een idee van de kosten te geven, vindt u hieronder de gemiddelde kosten van een verzekering in Frankrijk/Duitsland op basis van: 

Normaal gebruik door bestuurders met een geldig auto- of motorrijbewijs (ouder dan 25 jaar), zonder ongelukken in de afgelopen 3 jaar

  • Volledig cascodekking: tussen 900 - 1.200 EUR (per jaar)
  • Beperkte cascodekking: 650 - 850 EUR (per jaar)
  • Aansprakelijkheidsdekking: 350 - 500 EUR (per jaar)

Elke nieuwe Can-Am Spyder en Ryker wordt geleverd met 2 jaar beperkte fabrieksgarantie, vanaf de datum van levering aan de eerste klant of de datum van de eerste ingebruikname van het product, naargelang van wat zich het eerst voordoet, gedurende de volgende termijnen:

a. Voor privégebruik voor recreatieve doeleinden: 24 opeenvolgende maanden*

b. Voor commerciële doeleinden: 12 opeenvolgende maanden*

c. Voor de accu en de banden:  6 opeenvolgende maanden*

 

Alle authentieke onderdelen en accessoires die door een erkende dealer op een Can-Am Spyder of Can-Am Ryker zijn geïnstalleerd op het moment van levering genieten dezelfde garantie als het voertuig zelf.

 

* Lees de Can-Am Spyder of Ryker Gebruikershandleiding voor uitsluitingen en zaken die niet onder deze garantie vallen. De reparatie of vervanging van onderdelen of service uitgevoerd in het kader van deze garantie verlengt de duur van deze garantie niet. De oorspronkelijke vervaldatum blijft behouden. Merk op dat de duur en alle andere voorwaarden van de dekking onder de garantie onderworpen zijn aan de toepasselijke nationale of lokale wetgeving in het land van de klant.

Met de Can-Am Roadside Assistance kunt u zich volledig richten op ontspannen rijden! Dit twee jaar durende pechhulpprogrammais ontwikkeld in samenwerking met Allianz Global Assistance en biedt u :

  • Snelle betalingen
  • Uitgebreide dekking voor geheel Europa
  • Lokale en internationale noodnummers
  • Toonaangevend programma voor hulp onderweg dat zowel pech als ongevallen dekt.

Nadat uw Spyder door uw dealer geregistreerd is, ontvangt u binnen 4 tot 6 weken uw Can-Am Roadside Assistance-kaart per post. Zodra u uw nieuwe Spyder bij uw erkende BRP-dealer heeft opgehaald, is uw pechhulpprogramma geldig.

De beste opslag voor uw Can-Am driewielig motorvoertuig is in een gesloten garage, droog en koel, beschermd tegen slecht weer, vocht en UV-licht. De opslag van uw Can-Am On-road model is ook mogelijk in een schuur of onder een carport, wat bijna net zo goed is als in uw garage. Mocht u over geen van beide beschikken, zorg dan dat u uw Can-Am Spyder of Ryker parkeert met een goed uitgeruste afdekking om ophoping van stof en de effecten van de elementen, zoals zonlicht of regen, te voorkomen.

Bij uw erkende BRP-dealer kunt u diverse afdekkingen vinden die speciaal voor de opslag van uw Spyder F3, RS, ST of RT ontworpen zijn. U kunt kiezen tussen afdekkingen voor buiten en binnen, maar ook voor lichtere reisafdekkingen die u eenvoudig kunt meenemen tijdens een leuke rit.

Als met het voertuig minstens 4 maanden niet wordt gereden, bijvoorbeeld in de winter, is een correcte opslag noodzakelijk om het voertuig in een goede conditie te houden. BRP raadt u aan uw voertuig helemaal door uw erkende BRP-dealer te laten klaarmaken voor opslag. Uw voertuig moet na een periode van opslag worden geprepareerd en gecontroleerd.

Om te rijden op driewielige open voertuigen zoals uw Can-Am Spyder of Ryker, hebt u dezelfde beschermende uitrusting nodig als motorrijders. Ondanks dat het voertuig stabieler is.

 

Helm

De helmvereisten zijn dezelfde als voor standaard motorfietsen en hangen af van uw locatie. Hoewel helmwetgeving niet universeel is, raadt BRP iedereen aan een helm te dragen tijdens het rijden op een Can-Am On-road model. In Europa heeft u een ECE-goedgekeurde helm nodig ter bescherming tegen hoofdletsel bij een ongeval en om de ernst van dergelijk letsel te verkleinen. Een helm biedt ook bescherming tegen windgeruis en turbulentie, evenals bescherming tegen vuil, stenen en insecten. Integraalhelmen bieden een betere bescherming dan open helmen.

 

Een helm die die niet goed past, vervult zijn taak niet juist en kan tijdens het rijden erg onconfortabel zitten. Neem de tijd om uw helm goed te passen. Probeer diverse helmen en in verschillende maten. Koop geen gebruikte helm. Een helm moet goed aansluiten, maar niet te strak zitten.

Neem in acht dat in Frankrijk alle motorhelmen over retroreflecterende elementen moeten beschikken.

 

Oogbescherming

Oogbescherming voorkomt dat er vuil en insecten in uw ogen komen en tranen over uw gezicht rollen. De vizieren in helmen bieden een ingebouwde oogbescherming, maar sommige bestuurders dragen daarnaast een zonnebril waarmee ze van een verduisterd zicht kunnen genieten en die ze kunnen afzetten wanneer de zon ondergaat.

 

Jassen

We adviseren goede rijkleding van stevig materaal te dragen ter bescherming van uw bovenlichaam en armen. Een goed ontworpen uitrusting beschermt de bestuurder niet alleen bij een ongeval, maar zorgt er ook voor dat een bestuurder zich in de meeste weersomstandigheden comfortabel voelt. Er is een grote verscheidenheid aan jassen beschikbaar met veel opties met betrekking tot bescherming van het bovenlichaam; van technische uitrusting tot geventileerde zomerkleding en regenkleding. Ga naar uw erkende BRP-dealer voor meer informatie over Can-Am kleding; bescherm uzelf niet alleen, maar rijd ook in stijl!

 

Handschoenen

Alle bestuurders zouden tijdens het rijden handschoenen moeten dragen die de handpalmen, knokkels en vingers beschermen tegen de wind, de zon, de hitte, de kou en rondvliegende objecten. Kies voor handschoenen die een uitstekende grip op de bedieningselementen bieden, zelfs bij zwetende handen of in de regen.  De handschoenen moeten de vingers volledig bedekken en kunnen gemaakt zijn van leder of synthetisch materiaal.  Er is een grote verscheidenheid aan handschoenen beschikbaar, voor elke rijstijl en voor alle weersomstandigheden. Kies uw favoriete handschoentype bij uw erkende  BRP-dealer.

 

Broek

Het dragen van een speciaal ontworpen rijbroek wordt geadviseerd, vooral als u een langere rit op uw Can-Am On-Road model maakt. Als u liever rijdt in een normale broek, zorg dan altijd dat u een lange broek van stevig materiaal draagt. Bij uw erkende BRP-dealer vindt u broekstijlen die variëren van tourbroeken en broeken met een dubbele functie (dual purpose) tot sport en casual.

 

Laarzen

Draag altijd stevige, gesloten schoenen of laatzen, bij voorkeur tot boven de enkel. De voorkeur gaat ook uit naar lage hakken en zolen met een antislipprofiel. Een goed ontworpen laars helpt de bestuurder de bedieningselementen comfortabel met de voeten te bedienen en de voeten op de voetsteunen te houden.

 

Oorbescherming

Langdurige blootstelling aan wind en motorlawaai tijdens het rijden kan leiden tot permanent gehoorverlies. Daarom wordt oorbescherming aanbevolen. Correct aangebrachte oorbescherming zoals oordopjes kan gehoorverlies tegengaan. Raadpleeg de lokale wetgeving voor u gehoorbescherming gebruikt. 

Onder de fabrieksgarantie van je Can-Am On-Road model valt ook een pechhulpprogramma dat loopt vanaf de leveringsdatum van het voertuig. Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Allianz Global Assistance en biedt de volgende voordelen: snelle betaling, uitgebreide dekking in heel Europa, lokale en internationale noodnummers, premium pechhulp, zowel bij pech als bij ongevallen.

Zodra je Can-Am On-Road voertuig is geregistreerd door je dealer, ontvang je je pechhulpkaart van Can-Am binnen 6-8 weken via de post. Zelfs als je deze kaart niet hebt ontvangen, geldt het pechhulpprogramma vanaf het moment dat je je nieuwe Can-Am On-Road voertuig hebt opgehaald bij je erkende BRP dealer.