Hva er en UTV og hva bruker jeg den til?

Hva betyr akronymene?

 

En UTV (Utility Terrain Vehicle) er en firehjuling som er utstyrt med to eller flere seter som er plassert ved siden av hverandre som i en bil. Derfor kalles UTV-er ofte også for SSV-er, som står for «Side by Side Vehicle» (Noen ganger også skrevet som «SxS»). De registreres oftest som ATV-traktor i Norge og er utstyrt med ratt og pedaler, blinklys og vanlig håndbrekk. Er det da flere forskjeller mellom en ATV og en UTV?


Er det forskjeller på en ATV og en UTV?

Kort sagt, ja. En UTV har samme motor og drivverk som en ATV, den er firehjulsdrevet, har høy- og lavgir, diffsperre, variatordrift og mer (f.eks Can-am Maverick). 

Men en UTV kan i tillegg til å kjøres helt åpen også utstyres med tak og frontvindu, eller til og med et komplett førerhus for fullstendig beskyttelse mot både fysiske objekter og elementene (f.eks. Can-AmTraxter). Denne typen UTV-utstyr gjør at man kan installere et varmeapparat, som kan være greit om man kjører hele året samt at det er ypperlig å ha på f.eks. atv-jaktturer. En UTV har ofte et lasteplan og høyere nyttelast enn en ATV. Det betyr at den kan frakte både verktøy og utstyr eller bagasje, handleposer og lignende. I tillegg har UTV-er ofte et hanskerom, koppholdere osv. UTV-er kommer ofte med veltebur (se f.eks. Can-am commander), sikkerhetsbelter og høyere vekt enn en ATV. Disse større firehjulingene er derfor tryggere enn sine mindre ATV-kusiner.

ATV-er brukes mest til sport og underholdning, mens UTV-er er bygd for, og brukes ofte til, funksjonelt nyttearbeid som f.eks. frakting av utstyr, som et landbruksverktøy eller til flytting av tung last.


Vanskelighetsgrad

UTV-er har ikke clutch, og de er ganske like å kjøre som en bil med automatgir. Førerens vektplassering er ikke like viktig som på en ATV, og derfor opplever folk ofte at det er enklere å kjøre en UTV enn en ATV. Mange UTV-modeller har til og med servostyring, som gjør det mye lettere å kjøre lange turer. UTV-er er ikke like smidige som mindre ATV-er, men til gjengjeld er de mye raskere, kraftigere og tryggere.


Et vanvittig tilpassbart kjøretøy.

En fordel med UTV-er er at de er svært tilpassbare. Du kan utstyre dem med LED-lys, et stereoanlegg, hjuloppgraderinger og, som nevnt tidligere, til og med et oppvarmingssystem for førerhuset!

Alt i alt er UTV-er fantastisk kraftige, versatile og morsomme maskiner som kan romme mye last og flere passasjerer. Hvis man oppgraderer dem med et førerhus og oppvarming, kan de brukes hele året rundt, selv i Norge. De er generelt tryggere enn ATV-er og er lettere å både styre og lære å kjøre. Can-am har noen av de beste firehjulingene på markedet, og våre UTV-er er ingen unntak. Ta en titt på UTV-modellene våre her, og opplev gleden av å kjøre en quad året rundt – i Norges nydelige omgivelser.

Kan hende du også liker

 • Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy  LES MER
 • Trenger man førerkort for å kjøre ATV?

  Trenger man førerkort for å kjøre ATV?  LES MER
 • Hvor kan jeg kjøre ATV-en eller UTV-en min i Norge?

  Hvor kan jeg kjøre ATV-en eller UTV-en min i Norge?  LES MER