Trenger man førerkort for å kjøre ATV?

Selv om Off-Road-kjøretøyene er enkle å kjøre, er de likevel underlagt strenge sikkerhetsregler. Nedenfor finner du alle betingelsene for å vromme med motoren på det nye Can-Am-kjøretøyet ditt uten å sette deg selv eller andre i fare.

 

Hva sier loven om Off-Road-kjøretøy?

a) Førerkort

Fra og med januar 2013 skal alle som kjører en SSV Off-Road ha gyldig førerkort i kategori B eller B1. Dersom fire- eller sekshjulingen er registrert som traktor (T3A) med maksimal hastighet 40 km/t kreves førerkort klasse T eller B. Når det gjelder Can-Am ATV-ene, kan enkelte av de lette modellene kjøres uten førerkort og av barn mellom 6 og 16 år under oppsyn av en voksen. Du kan lese sikkerhetsreglene for hver modell før du bestemmer deg.

b) Førerens alder

Føreren av en SSV (Side-by-Side) må være fylt 16 år. Enkelte miniutgaver av terrengkjøretøyene kan kjøres av barn fra og med 6 år, såfremt de ikke kjører raskere enn 25 km/t. Hastigheten er begrenset og modellen er spesialutviklet for å ivareta sikkerheten til barna. De kan ikke kjøre på vanlig vei, bare på godkjente baner og privat område.

c) Passasjerens alder

Det er ingen minimumsalder for å sitte på som passasjer på et Off-Road-kjøretøy. Personen må likevel være stor nok til å kunne holde fast i håndtakene, plassere føttene flatt på støttene og lene ryggen mot setet samtidig som setebeltet sitter godt festet.

d) Krav til kjøring

I tillegg til sikkerhetsreglene, krever loven at firehjulingene skal ha registreringsskilt og at de er homologerte og har gyldig vognkort. Disse reglene gjelder for alle Can-Am SSV-kjøretøyene. Det er viktig å følge Trafikkreglene og ikke drikke alkohol eller ta narkotika før man kjører.

 

 Hvilket utstyr bør man velge?

a) Hjelm

Hjelmen er viktig for å sikre føreren og passasjeren på et Off-Road-kjøretøy. Hjelmen må være godkjent og ha et visir som dekker begge øyene for å beskytte mot steinsprut og annet. Visiret bør ha ripe- og dugg beskyttelse slik at sikten opprettholdes ved temperaturendringer. Can-Am tilbyr mange ulike modeller som er homologerte både til herre og dame.

b) Antrekk

For å gjøre kjøreopplevelsen best mulig for nybegynnere, anbefaler vi å bruke visse klær: en overdel eller jakke med lange ermer som beskytter armene, en langbukse og lukkede sko. Det kan være lurt å bruke annet utstyr i tillegg, som for eksempel ATV-hansker, støvler eller kjørebukser som holder varmen uansett kjøreforhold. Du kan også velge å ta med en lang parkas eller regnjakke på turen slik at du er forberedt på all slags vær.

 

Kan hende du også liker

 • Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy  LES MER
 • Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy  LES MER
 • Hva er en UTV og hva bruker jeg den til?

  Hva er en UTV og hva bruker jeg den til?  LES MER