DAKAR RALLY 2022

Volg hier de Can-Am Maverick racers & Dakar Rally updates. 1–14 jan. 2022

LAAT ZE ACHTER U

WINNAAR VAN DE ZWAARSTE RACE TER WERELD

De terechte #1

Sinds 2017 heeft de Maverick dankzij zijn duurzaamheid de ene na de andere zege in zijn klasse opgetekend. De voorbije twee jaar zat de volledige top 10 van de finishers in een Maverick.

Voor de Dakar editie 2022, is de Can-Am Maverick weer 1ste keus, met 77 Can-Am Mavericks op de 102 voertuigen aan de start in klassen T3 en T4.

RACE-UPDATES

Uw ultieme bron voor alle DAKAR-nieuws.

  • Interview met Austin Jones, aanstormend Amerikaans racingtalent op de Dakar Rally 2021

    Interview met Austin Jones, aanstormend Amerikaans racingtalent op de Dakar Rally 2021



    MEER INFORMATIE
  • Interview met Molly Taylor - Dakar Rally 2021 - Can-Am Off-Road

    Interview met Molly Taylor - Dakar Rally 2021 - Can-Am Off-Road



    MEER INFORMATIE

VOLG ONS WERELDTEAM VAN RACERS

Wij rijden met de besten.

Deze wereldberoemde offroaders, racers, personaliteiten en doeners rijden niet voor niets met Can-Am. Volg hen om te zien wat er op een Can-Am allemaal mogelijk is, ontvang updates van onze raceteams en ambassadeurs voor de laatste nieuwtjes en updates van achter de schermen .

DE MAVERICK

KILOMETERS VOOROP

Tot 200 pk, op de rijder gericht ontwerp en chassis van een prijsbeest: daarom hebben wij een grotere trofeekast nodig en moet u ruimte vrijmaken in de garage.

DE ACCESSOIRES

ONTWORPEN DOOR WINNAARS

Eén chassis: oneindige gebruiksmogelijkheden. Breng er honderden kwaliteitsvolle, in de fabriek ontworpen upgrades op aan om de Maverick aan te passen aan uw wensen.

RALLY-TRAINING

 

Wat is de Dakar? De Dakar Rally is een jaarlijkse, 14 opeenvolgende dagen lange race in rallystijl. Het is een episch waagstuk waarin teams in vijf categorieën zich dagelijks en op diverse helse terreinen met elkaar meten. Dit jaar gaat de Dakar, voor de derde maal sinds zijn ontstaan in 1978, door in Saoedi-Arabië.

 

Wat is het verschil tussen rally en offroad? In vergelijking met een rally, heeft offroad racen meer iets van een toeristische uitstap. Rijders kunnen notities, gps volgen en op een pitcrew rekenen; elke race duurt één dag; winst of verlies, na afloop gaat iedereen terug naar huis. De Dakar is een heel ander paar mouwen. Rijders meten zich in teams van twee en ontvangen het roadbook pas luttele uren vóór elke etappe. Vanaf dat moment moeten ze zich zelf maar een weg zien te vinden. Rally's duren 7 tot 14 dagen, zodat elk team de kans heeft om een of twee races te winnen.

 

ATV's, auto's, SSV's, moto's, trucks

Wat zijn de klassen en categorieën in de Dakar? De rijders racen in elke Dakar over zeven categorieën: motoren, auto’s, trucks, lichte prototypes, SSV's (side-by-side-voertuigen), quads (ATV) & klassieke voertuigen. Elke categorie is nog eens onderverdeeld in verschillende klassen. Elk team hoopt kampioen te worden in zijn voertuigcategorie.

 

Wat is het aangewezen voertuig in de UTV-categorie? In de drie jaar dat lichte prototypes en SSV's (side-by-side-voertuigen) nu hun eigen categorie hebben, heeft de Can-Am Maverick zich flink laten gelden. Jaar na jaar werd hij de winnaar in zijn categorie, zonder meer een doorwinterde kampioen. Voor zowel de categorieën lichte prototypes als SSV's is dit het aangewezen voertuig.

 

Wat is het roadbook? Het allerbelangrijkste in de rallysport. Het roadbook is een reisgids die de wegen van een land beschrijft. Hoe hard je ook kunt rijden, zonder het roadbook te begrijpen, kom je niet ver. Maar al te vaak wordt de Dakar verloren of gewonnen, louter door hoe goed de rijders, en zeker de copiloten, het roadbook begrijpen. Eén foute bocht en de droomrace wordt een nachtmerrie.

 

Wie heeft de zwaarste job in de Dakar? Dacht u dat rijden over allerlei soorten terrein in de Dakar zwaar was? Probeer het dan eens als copiloot. U moet uw partner de weg wijzen met kaarten, een rallycomputer, het roadbook en soms met niet meer dan beredeneerd gokwerk. Geen enkele job is zwaarder dan die van copiloot in de Dakar Rally.

 

Wat betekenen bivak, liaison en special? De terminologie van de Dakar Rally zit vol specifieke naamwoorden en concepten, zodat je er een paar nieuwe favoriete woorden bij moet leren. Het bivak is de plaats waar rijders slapen, eten en schuilen. Een liaison is een getimede rit naar de start van een special, of rit terug naar het bivak na een special. Deze telt mee in de eindtijd en teams kunnen tijdens de liaison beboet worden. En tot slot is er de special, de echte race van de dag, die wordt getimed.

 

Wat betekenen fesh-fesh, parc-fermé en off-piste? Drie nieuwe termen die we u graag voorstellen. De parc-fermé, Frans voor "gesloten park", betekent een veilige zone waar rijders, monteurs of copiloten vóór de volgende dag niet aan hun voertuigen kunnen sleutelen. Fesh-fesh is een bepaald en lastig soort terrein: het is een soort stof of duin dat er als vaste grond uitziet, maar zich als modder gedraagt. Je bent off-piste, als je wegrijdt van de feitelijke raceweg, bijvoorbeeld in de woestijn.

ONTDEK ONZE ANDERE SERIES

CAN-AM OFF-ROAD BESTRIJKT VEEL TERREIN EN VEEL MODELLEN