Interview met Molly Taylor - Dakar Rally 2021 - Can-Am Off-Road

Interview met Molly Taylor 

 

"Ik ben een derde generatie rallyrijder en mijn ouders hebben elkaar door de rallysport leren kennen."

 

De eerste keer deelnemen aan de Dakar Rally is geen makkie. De Australische rallypilote Molly Taylor is er klaar voor. Wij kregen Molly te spreken tussen races door in Melbourne, Australië. 

Voor wie misschien nog niet weet wie u bent, vertel ons wat over uzelf en waar u vandaan komt. 

MT: Nou, ik ben geboren en getogen in Sydney, zat 4 jaar op kostschool op het platteland van NSW. Nu woon ik in Melbourne aan het strand, maar spendeer tegenwoordig het grootste deel van mijn tijd op de weg. Ik hou van buiten zijn, ontdekken en uitdagingen aanpakken. Doorgaans ben ik met 1000 verschillende projecten bezig, maar ik denk niet dat ik het anders zou willen. Ik heb gelukkig een hechte familie en breng graag zoveel mogelijk tijd met hen door als ik in het land ben.

 

Wat trok u naar het racen, en meer bepaald offroad racen?

MT: Ik ben een derde generatie rallyrijder en mijn ouders hebben elkaar door de rallysport leren kennen. Mijn moeder is 4-voudig Australisch rallykampioen-copiloot; ze had dus een grote invloed op mijn carrière. Maar ik begon pas rond mijn 16de rally's te rijden, na een bezoek aan de rallyschool die mijn vader toen runde. Na mijn allereerste keer rijden op grind, was ik verkocht! Ik keek altijd dolgraag naar de Dakar rally, maar belandde pas echt in het offroad-gebeuren via Extreme E.

We weten dat u zonet uw eerste cross country rally heeft uitgereden, hoe was die ervaring?

MT: Dat was absoluut ongelooflijk! De eerste paar dagen waren een behoorlijke oogopener, omdat het zo anders is dan ik gewend ben, vooral toen ik de grootte van de zandduinen in Abu Dhabi zag. Door de duinen rijden gaf me zoveel plezier en ik was gek op het avontuur en de uitdaging van zulke lange etappes. Het was echt anders dan al wat ik ooit al had meegemaakt, en het moet gezegd, ik ben al verkocht.

 

Nog momenten die er tijdens die rally echt uitsprongen? Vertel ons alles, het goede, het slechte, de stress…

MT: Ik denk dat dag 2 er echt wel uitspringt, want toen kwamen we de eerste grote duinen tegen. Ze leken wel zo groot als bergen, ze waren letterlijk adembenemend. De eerste paar grote duinoversteken waren stresserend! Ik was echt onder de indruk van hoe vaardig de Can-Am ze beklom, waarna ik er echt van begon te genieten. Ook gewoon door het terrein rijden was surreëel, zo vaak zag je in alle richtingen zover je kon kijken niets anders dan duinen en waande je je echt op een andere planeet – of soms alleen in het gezelschap van een paar kamelen!  

 

Hoe is racen in Australië in vergelijking met uw opgedane ervaring met racen in het Midden-Oosten?

MT: Dat was een reuzeverschil. In de woestijn op zand rijden, is heel anders dan de rally's die ik vroeger in Australië heb gereden. Het mooie aan de motorsport is wel dat, waar je ook bent, één ding altijd hetzelfde aanvoelt, de kameraadschap tussen de betrokken crews. In die zin voelde het als thuiskomen in een vreemd land.

Dus nu met de Dakar voor de boeg, uw allereerste Dakar, hoe voelt het om er bijna aan te beginnen?

MT: Kriebels! Ik kijk er zo naar uit, maar ben ook wel wat zenuwachtig. Ik denk dat het nog altijd wat surreëel aanvoelt, omdat het al zo lang een levensdroom is, maar een waar nooit een realistische datum op stond. En nu voelt het alsof alle stukken vrij snel in elkaar zijn gevallen, dus ik denk dat het nog niet helemaal is doorgedrongen. 

 

 

Doet u iets speciaals ter voorbereiding op zo’n lange race? 

MT: Ik train altijd veel voor Extreme E en rally, maar ik ga dan meer focussen op aanpassen aan de hitte en trainen op uithoudingsvermogen. Het grootste deel van mijn voorbereiding zal erin bestaan om wat ik in Abu Dhabi heb geleerd, toe te passen in de Ha'il rally, want die wedstrijdkilometers zijn van goudwaarde. Ik heb op zo korte tijd nog zo veel te leren.

 

 

Welk woord zou u gebruiken om uw voorbereiding op de Dakar in 1 woord te omschrijven?

MT: Alomvattend! 

 

Moet u wel eens aan vrienden of familieleden uitleggen wat u voor de kost doet? 

MT: De meeste van mijn vrienden en familie weten dat wel ongeveer, maar het is wellicht nog het best te omschrijven als rijden op een rollercoaster zonder tracks! 

 

 

Offroad racen is zeker een categorie apart. Hoe zou u het uitleggen aan iemand die het nog nooit heeft meegemaakt.

MT: Je probeert je zo snel mogelijk van A naar B te verplaatsen in een onbekende, altijd veranderende omgeving met nauwelijks enig houvast. De sterkste en beste adrenalinekick en avonturen die je je kunt voorstellen.

 

 

Nog iets wat u ons graag wilt vertellen?

MT: Bedankt om me in het team zo te verwelkomen; het voelt echt allemaal als een droom die uitkomt! 

 

Hartelijk dank voor dit gesprek met ons vandaag, Molly, en nog veel succes in Dakar! Wij supporteren voor u!