Traktorimönkijällä hoituvat niin piha-, metsä- kuin lumityötkin

Kuten jo traktorimönkijän nimikin vihjaa, tämä monipuolinen maastomenopeli rekisteröidään traktoriksi. Moni miettiikin, missä mönkijällä saa ajaa. Rekisteröidyllä traktorimönkijällä se on lähtökohtaisesti sallittua missä tahansa, mutta maastoajoon tarvitaan kuitenkin aina maanomistajan lupa. Tieliikenteessä ajaminen on sallittua, ja mönkijän sarviin voi päästäkin jo 15-vuotiaana traktori- tai mopoautokortilla. Ikäraja ja vaadittu kortti riippuvat mönkijän maksiminopeudesta, joka voi olla 40, 60 tai 80 kilometriä tunnissa. ABS-jarruilla varustetun mönkijän ajamiseen tarvitaan B-kortti.

Mönkijöiden monikäyttöisyys on niiden suosion olennainen syy. Hyvä traktorimönkijä on kätevä ajoneuvo niin tavarankuljetukseen, metsä- ja lumitöihin, harrastuksiin kuin vapaa-ajan ajeluunkin. Can am mönkijä ei ainoastaan ole nautinnollinen ajettava, vaan se on apunasi raskaissakin töissä, kuten maastokuljetuksissa ja lumitöissä. Eikä vaikeapääsyinenkään maasto ole esteenä, olipa kyse ammattimaisesta peltojen hoidosta tai metsästyksestä harrastusmielessä. Kattavan lisävarustevalikoiman ansiosta voit helposti mukauttaa mönkijää tarvitsemaasi hyötykäyttöön. Mönkijän perään voi kytkeä lähes kaiken minkä traktoriinkin – jopa maanmuokkaus mönkijällä onnistuu, kun käytössä on kultivaattori mönkijään.

 

Luotu maastoon ja metsään

Ominaisuuksiensa ansiosta mönkijä on erinomainen kulkupeli erityisesti Suomen metsäisiin maisemiin. Maastokuljetuksiin mönkijän kärry on tarpeellinen hankinta, jotta mönkijästä saa vieläkin enemmän irti. Mönkijän peräkärry mahdollistaa monenlaisten lastien kuljettamisen, olipa kyse puutarhavälineistä, rakennustarvikkeista tai heinistä hevosille. Jos tarkoituksena on hankkia mönkijä metsätöihin, tukkikärry mönkijään on omiaan. Eikä tämä työkaveri muuten kaihda lumistakaan maastoa, varsinkaan jos mönkijään hankitaan telat. Apache telasarjat varmistavat, että työt sujuvat tehokkaasti talvikelilläkin.

Mönkijä on elementissään vaikeakulkuisessa maastossa, ja suurten renkaiden ansiosta epätasainen alusta ei ole hidaste. Lisäksi mönkijän mitat mahdollistavat sen, että kompakti menopeli on kuin kotonaan tiheämmissäkin metsiköissä ja kapeilla metsäväylillä. Mönkijän pohjapanssari suojaa ajoneuvon tekniikkaa kannoilta ja kiviltä. Olipa kyseessä metsä- tai peltomaisema, kevyt mönkijä on traktoria ketterämpi vaihtoehto tilusten tarkasteluun.

 

Apurisi pihatöissä

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa. Traktorimönkijä hoitaa niin mökillä kuin omakotitalon tontillakin monenlaiset tehtävät, jotka käsivoimin aiheuttaisivat harmaita hiuksia. Esimerkiksi polttopuut saa kätevästi tuotua metsän siimeksestä, kun mukana on mönkijän metsäkärry. Mainio lisävaruste on myös vinssi mönkijän keulaan. Sen avulla on kätevä kiinnittää lumiaura mönkijään tai vaikka tehdä puutarhatöitä, kuten vetää pensaita juurineen maasta. Kun käytössä on suorituskykyinen menopeli ja siinä laadukkaat mönkijän lisävarusteet, vanha kantokin irtoaa. Niin ikään ruohonleikkuu mönkijällä onnistuu. Jos mönkijää käytetään tien kunnossapitoon, tielana mönkijään ja mönkijän puskulevy ovat hyviä hankintoja. Mönkijän takalana mahdollistaa sorapintaisten teiden tasoituksen, maa-aineksen levittämisen ja lumen auraamisen. Ja jos mökkeilyn ohella tulee vietettyä aikaa vesillä, mönkijän perässä kuljetat veneen vesille ja talviteloille.

 

Hoitaa myös lumityöt

Mönkijää ei suinkaan pidä jättää toimettomaksi talviaikaan. Itse asiassa mönkijä lumilevyllä on pelastus lumen tupruttaessa väylät umpeen. Mönkijän lumilevy helpottaa lumitöiden tekemistä – ellet sitten halua urheilumielessä hikoilla tuntikausia kolaten! Ketterä mönkijä putsaa ahtaammankin pihan, ja monissa malleissa puskuterän kulma on optimoitu siten, että lumen saa heitettyä sivummalle. Talveksi voi myös asentaa telat mönkijään, jolloin sen etenemiskyky lumessa on vieläkin parempi, teetpä sitten lumitöitä tai lähdet reki perässä talviselle retkelle maastoon. Paljon lumitöitä tekevälle traktorimönkijä lämpöhytillä takaa mukavuuden pakkasen paukkuessakin. Lumilinko mönkijän eteen lisää työskentelyn tehoa, ja liukkailla keleillä hiekoitin mönkijään helpottaa teiden kunnossapitoa.


Mikä sitten on paras mönkijä työkäyttöön? Se riippuu viime kädestä sinun tarpeistasi – jokaiselle löytyy sopiva can am mönkijä. Ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu can am traxter ei oio mutkissa ja takaa arjen työtehtävien sujumisen miellyttävästi. Can am outlander puolestaan on ketterä työjuhta, jossa yhdistyy pitkäjänteisen suunnittelun tuoma luotettavuus ja käyttömukavuus. Jos etsit parasta suorituskykyä, jopa 200 hv:n can am maverick ei tuota pettymystä. Jos mieli tekee pihatöiden lomassa maastoon seikkailemaan, Maverick Sport ja Maverick Trail ovat tutustumisen arvoisia. Can am traktorimönkijät ovat luotettava valinta maastosta, säästä ja kuormasta riippumatta.

SAATAT OLLA KIINNOSTUNUT MYÖS

 • Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-hyötyajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas

  Can-Am-maastoajoneuvojen osto-opas  TUTUSTU
 • Mikä on paras mönkijä lumitöihin?

  Mikä on paras mönkijä lumitöihin?  TUTUSTU