WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ATV EN EEN SSV?

Ontdek het verschil tussen een ATV en een SSV/UTV, de voordelen van elk voertuig, wat ze uniek maakt en nog meer! Beginnen met duidelijke definities van elk voertuig is de beste manier om van start te gaan.

Wat is een ATV?

“ATV” is de Engelse afkorting van “All-Terrain Vehicle”, een terreinvoertuig dus. ATV’s, ook “quads” of “vierwielers” genoemd, zijn ontworpen om offroad te rijden, hebben doorgaans vier of zes wielen, een schrijlingse zitpositie en een handgrepen als stuur. Hobbelige paden, smalle onverharde wegen, diepe modder en steile hellingen zijn het gebruikelijke terrein voor tal van ATV bestuurders.

Deze voertuigen zijn gebouwd om alles aan te kunnen met banden met een lage bandenspanning, duurzame ophanging, de capaciteiten om door krappe bochten te manoeuvreren en te accelereren tot hoge snelheden. ATV’s hebben hun nut bewezen voor gebruik in zowel professionele als recreatieve omgevingen. Ze kunnen grote ladingen slepen voor zwaar gebruik in de landbouw en bieden alle spanning die je verwacht wanneer je gas geeft in de natuur. Deze veelzijdige voertuigen zijn beschikbaar in tal van modellen en kunnen naar wens worden aangepast.

Wat is een SSV of UTV?

Een SSV (Side-by-Side Vehicle) of buggy is een offroad voertuig dat te herkennen is aan zijn ontwerp met 4 of 6 wielen, de unieke opstelling met kuipstoelen naast elkaar (vandaar de naam) en het stuurwiel en aandrijfsysteem met voetpedalen. Een SSV is vaak voorzien van soortgelijke kenmerken als een auto, zoals een rolstang of beschermkooi, en windbescherming die een gesloten look creëert. Deze voertuigen zijn ontworpen met een stevige beschermende buitenkant en zijn de beste keuze voor recreatieve avonturen in de natuur. Daarnaast hebben ze bewezen al even betrouwbaar te zijn voor het werk. Daarom worden ze soms ook UTV’s (Utility Task Vehicles) genoemd, die technisch ontworpen zijn om werkopdrachten uit te voeren.

Vandaag maken landbouwers en jagers optimaal gebruik van de mogelijkheid van een SSV om grote ladingen te vervoeren en indrukwekkende hoeveelheden bagage van de ene bestemming naar de andere te brengen. Met modellen zoals het krachtige Maverick voertuig, de capabele Traxter en de Maverick Trail en Sport voertuigen voor werk en ontspanning, evenals tal van aanpassingen die ervoor beschikbaar zijn, vind je in een handomdraai een SSV die past bij jouw lifestyle.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een ATV?

ATV’s en SSV’s bieden allebei ongelofelijk veel waarde. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een ATV ten opzichte van een SSV.

 • Fantastische wendbaarheid: Vergeleken met een SSV is een ATV veel wendbaarder, omwille van het kleinere formaat en de mogelijkheid om flexibele bewegingen te maken. Aangezien de meeste modellen niet meer dan 127 cm breed zijn, is dit het perfecte voertuig voor smalle ruimtes en extreem krappe bochten die vaak te vinden zijn op offroad paden. Als je verwacht op avontuur te gaan in dichtbeboste bossen, is een quad je beste keuze.
 • Goed voor je portemonnee: Als je een vast budget hebt, is een ATV de juiste keuze. Het basismodel van een SSV kost meer omwille van de veiligheidsvoorzieningen die zijn ingebouwd in het ontwerp. Wat het aanpassen van de SSV betreft, verhogen de mogelijke wijzigingen - zoals een audiosysteem en led-verlichting - het prijskaartje aanzienlijk.
 • Compact formaat: De schoonheid van een ATV is dat dit model klein genoeg is om overal mee naartoe te nemen. Daarvoor heb je geen grote trailers nodig! Je kunt de ATV moeiteloos in de laadbak van een pick-up plaatsen en al even makkelijk opslaan.
 • Licht als een veertje: Wat het gewicht betreft, is een ATV lichter dan een SSV. Dat maakt het verschil naargelang van de soort ondergrond waar je van plan bent te rijden. Als je over een harde ondergrond rijdt, presteren beide voertuigen goed. Maar voor een zachte ondergrond kies je beter voor een voertuig zoals een ATV, die wat minder impact heeft op het terrein waarover je rijdt.
 • Handig: Het formaat en het ontwerp van een ATV zorgen dat je er makkelijk op en af kunt stappen. Dat is super handig wanneer je taken uitvoert waarvoor je vaak moet stoppen en vertrekken. Vergelijken met een SSV, waarbij je moet instappen voor je vertrekt, kun je in een handomdraai op een ATV stappen en vertrekken.

Kortom, als je een voertuig wilt dat actief en betaalbaar is, waar je op je eentje van kunt genieten en dat veelzijdig genoegt is voor tal van terreinen en activiteiten, is een ATV wat je zoekt.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een SSV?

Laten we het nu even hebben over de belangrijkste voordelen van SSV’s.

 • Laadvermogen: Bagage en opbergruimte zijn een groot voordeel voor SSV’s. Hoewel een ATV ook wel best wat lading kan vervoeren, zijn SSV’s ontworpen met bergruimtes overal op het voertuig, zoals onder de stoelen en in de laadbak. Bovendien kun je er allerhande wijzigingen aan toevoegen voor nog meer opbergruimte.
 • Ruimte voor vrienden en familie: Vergeleken met een ATV die ruimte biedt voor één tot twee personen, zijn SSV’s ontworpen om meer mensen mee te nemen voor een ritje. Met de stoelen naast elkaar kunnen er vooraan twee tot drie personen zitten, en afhankelijk van het model, nog enkele achteraan dankzij een tweede rij met stoelen.
 • Sleepvermogen: Dankzij het grote formaat en de grotere motor hebben SSV’s een groter laadvermogen, waarmee deze voertuigen dus niet alleen meer, maar ook grotere en zwaardere uitrusting kunnen vervoeren. Afhankelijk van hoe je het voertuig gebruikt, kan een SSV zoals de Can-Am Traxter met een sleepvermogen van 1136 kg echt het verschil maken.
 • Aanpassing: Als je van plan bent je offroad voertuig aan te passen, is de SSV daar perfect voor. Niet alleen zorgt het design ervoor dat je er makkelijk meer accessoires aan kunt toevoegen, maar er zijn ook veel meer aanpassingen beschikbaar voor dit soort voertuig. Tal van SSV bestuurders geven veel geld uit aan manieren om hun voertuig uniek te maken en de prestaties naar wens aan te passen. Can-Am heeft ook een geweldig assortiment accessoires voor SSV’s! Je kunt meteen al testen hoe een aangepaste SSV eruit ziet met accessoires met ons hulpmiddel Zelf samenstellen.
 • Veiligheid: Als veiligheid bovenaan je verlanglijstje staat, is een SSV precies wat je zoekt. Vergeleken met het open ontwerp van een ATV zijn SSV’s meer gesloten met een barrière. SSV’s zijn ook algemeen bekend voor kenmerken zoals een beschermkooi, veiligheidsgordels en voorruit die bestuurders en passagiers beschermen tegen weer en wind. Bovendien kun je nog veel meer aanpassingen voor veiligheid doen die passen bij jouw comfortniveau.
 • Comfort: Dankzij het ontwerp en de besturingselementen zoals een auto is een SSV een comfortabele keuze voor alle bestuurders, ongeacht hun vaardigheden of lichamelijke vermogens. Quads daarentegen zijn meer fysiek veeleisend om te besturen en eisen veel evenwicht om het voertuig onder controle te houden. Als comfort een issue is voor jou, dan kies je beter voor een SSV.

Kortom, als je op zoek bent naar een voertuig dat je kunt aanpassen, waarmee je in alle comfort en veiligheid de natuur kunt intrekken, en waarmee je zo veel uitrusting of passagiers kunt meenemen als je maar wilt, dan is een SSV voor jou gemaakt.


 

Gerelateerde artikelen

Klantenservice en support
 • Technical
  WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE RIJMODI VAN CAN-AM?

  WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE RIJMODI VAN CAN-AM?  MEER INFORMATIE
 • Technical
  WAT ZIJN D.E.S.S. SLEUTELS?

  WAT ZIJN D.E.S.S. SLEUTELS?  MEER INFORMATIE
 • Info
  WELK SOORT BRANDSTOF TANK IK IN MIJN ATV of SSV?

  WELK SOORT BRANDSTOF TANK IK IN MIJN ATV of SSV?  MEER INFORMATIE
 • ATV
  4x4 en 6x6 ATV’s– WELKE TE KIEZEN

  4x4 en 6x6 ATV’s– WELKE TE KIEZEN  MEER INFORMATIE