Hvor kan jeg kjøre ATV-en eller UTV-en min i Norge?

Hvor kan jeg kjøre firehjulingen min i Norge?

 

Firehjulinger fra CanAm som er registrert som moped eller traktor kan lovlig kjøres på norske offentlige veier. Quads og SSV-er som er registrert som motorsykkel kan i tillegg kjøres på motorveiene våre. Du kan selvfølgelig også kjøre på egen eiendom, som for eksempel på egen gård, hage eller privat vei. Men husk at vegtrafikkloven ikke bare gjelder kjøring på vei, men også kjøring på privat eiendom. Det betyr at du må følge loven med tanke på lisenser og førerkort for å kjøre ATV og UTV.

Kjøring av firehjulinger i utmark.

I Norge er kjøring i utmark kraftig regulert, og det er i utgangspunktet ulovlig å kjøre motoriserte kjøretøy i naturen med mindre kjøretøyene brukes som nytteverktøy. Man kan også søke til kommunen om dispensasjon for å kunne kjøre motoriserte fremkomstmidler som f.eks. en Traxter i vassdrag og utmark – men kommunen kan kun tillate dette innenfor regelverkets rammer. Grunneiere har retten til å forby kjøring på egen eiendom med mindre du er med en redningstjeneste knyttet til nødrettsreglene, er politi osv. Det er altså viktig at man lærer seg hvilke regler som gjelder der du bor eller har tenkt til å kjøre.

Hva er registeringsklasser?

Det kan jaggu være vanskelig å orientere seg rundt hvilke tilfeller, på hvilke steder og i hvilke situasjoner man kan kjøre – men det finnes heldigvis altså en oversikt over hvem som kan kjøre hva: Vi begynner med klasse T3B. Dette er en ny ATV-klasse som Statens vegvesen har innført i Norge. Det er en registreringsklasse som fører til at det nå finnes både en klasse T3A samt en klasse T3B. ATV-er som er registrert som T3A kan kjøres fra fylte 16 år og må ha en maksimal hastighet på 40 km/t. T3B kan kjøres fra fylte 18 år og har en maksimal tillatt hastighet på 60 km/t. 

Klart og tydelig.

For å kjøre firehjulinger som er registrert som T3A, må du ha fylt 16 år og ha enten traktorsertifikat eller et bilsertifikat som ble tatt før 1. januar 2005 som også har Traktorsertifikat klasse 142.

For å kjøre firehjulinger som er registrert som klasse T3B må du ha fylt 18 år og ha enten traktorsertifikat klasse 142 eller 143 (de er uten hastighetsbegrensning), eller førerkort klasse B.

Hvis du ikke har traktorlappen, bør du registrere ATV-en som moped eller tung motorsykkel. Er firehjulingen registrert som moped, må du ha mopedsertifikat (som tillater maks 45 km/t), førerkort klasse B eller motorsykkellappen (lett eller tung). Er den registrert som tung motorsykkel må du ha motorsykkelsertifikat eller førerkort klasse B.

Et komplisert system?

Så om du har lov til å kjøre ATV-er eller ikke avhenger både av hvilke førerkort du har, og hva du har registrert firehjulingen som. Dette systemet virker kanskje komplisert, så det anbefales at du sjekker hva du bør registrere din ATV som i henhold til alderen din og hvilke kjøretillatelser du har. Loven krever ikke at man bruker hjelm ved bruk av traktor, men vi anbefaler uansett på det sterkeste å bruke en ATV-hjelm; det gjør vondt nok å slå hodet i en gåhastighet på 6 km/t – tenk deg hvor vondt det må gjøre i 40 km/t!

Kan hende du også liker

 • Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy  LES MER
 • Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy  LES MER
 • Trenger man førerkort for å kjøre ATV?

  Trenger man førerkort for å kjøre ATV?  LES MER