Hvorfor skaffe seg en firehjuling?

De mange bruksområdene til en ATV.

 

Det norske været.

Det å transportere seg i rundt i Norge uten bil kan være en utfordring; vi må forholde oss til alt fra glatte veier til ulendt terreng. Da er det ikke alltid like gøy å suse rundt på tohjulede kjøretøy. Men ATV-er og UTV-er har fire hjul som gjør dem mer stabile, og de krever ikke balanse slik som en motorsykkel gjør. De er også nyttekjøretøyer som kan kjøre på nesten alle terrenger; ATV står for (All Terrain Vehicle) og UTV står for (Utility Task Vehicle. UTV-er har to seter og kalles derfor ofte bare side om side, eller «Side by side vehicle (SideXside/SSV)» på engelsk.

Hva med registrering?

Dersom firehjulingen din er registrert som moped eller traktor kan den kjøres på offentlig vei. Dersom den er registrert som motorsykkel kan den i tillegg kjøres på motorveier. Men det er viktig å huske på at vegtrafikkloven ikke bare gjelder kjøring på vei, men også kjøring i hagen din, gårdsplassen din og til og med på åkeren din. Dette betyr at du ikke kan kjøre ATV på gården din uten nødvendige lisenser.

Nytten med firehjulinger.

En quad kan også brukes med en atv-tilhenger, og dette gjør det enkelt å frakte utstyr. Dersom du for eksempel har lang vei å gå til hytta, kan en firehjuling være til god hjelp ved å frakte de tungeste tingene. En Can-am Outlander vil enkelt takle terrenget uten problemer, og du vil slippe å drasse vannkanner og skiutstyr hele veien – i motbakke. Vannsport krever oftest transportering av utstyr. Skal du ta med deg Wakeboard, vannski, våtdrakt og tau kan det være greit å ha mer enn to hjul og en henger. En ATV er ikke akkurat en beach buggy, men den er ikke langt unna! Selv om bilen er til god hjelp i mange tilfeller, er det ikke sikkert at man alltid ønsker eller har mulighet til å bruke den. Det kan være at den er i bruk av andre, eller at man ikke er gammel nok til å kjøre bil. 

Kan jeg kjøre en firehjuling?

ATV-er kan kjøres uten førerkort klasse B dersom de har en egenvekt på under 150 kg (minus batterienes vekt ved eldrift) – men dette forutsetter at du har fylt 16 år og har førerkort klasse AM (mopedlappen). Man kan også kjøre ATV-er med traktorlappen – men det gjelder spesielle vektbegrensninger for bruk av ATV med henger.

Det er gøy å kjøre firehjulinger! Selv om moro ikke nødvendigvis betyr praktisk, hører moro fortsatt med på lista over grunner til å skaffe seg en quad. Man kan nyte en tur på sommeren eller utøve ATV-racing – de er morsomme å kjøre uansett. Det er bare viktig å huske at kjøring i utmark er kraftig regulert, og det er viktig å lære seg hvilke regler som gjelder.

Opplev hvor moro det kan være å kjøre en firehjuling – finn inspirasjon ved å se på ATV-modellene våre her!

 

Kan hende du også liker

 • Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am nyttekjøretøy  LES MER
 • Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy

  Guide til kjøp av Can-Am terrengkjøretøy  LES MER
 • Hva er en UTV og hva bruker jeg den til?

  Hva er en UTV og hva bruker jeg den til?  LES MER