Kies de juiste helm voor jouw 3-wielige voertuig

Kies een helm die bij jou past

Een verantwoordelijke bestuurder weet dat zijn hoofd zijn kostbaarste bezit is. Om die waardevolle troef te beschermen, zijn er tal van soorten helmen. Hier vind je een kort overzicht van de verschillende soorten helmen die er te vinden zijn. Jouw type vinden kan helpen om zowel je hoofd te beschermen bij een botsing en je persoonlijkheid weer te geven, op basis van de hoofdbescherming die jij kiest. 

Ongeacht of je pas begint aan jouw avontuur met je 3-wielig voertuig of je al meer kilometers op de teller hebt dan je zou willen toegeven, een goede helm heb je sowieso nodig. Zelfs als ervaren bestuurder heb je misschien nog niet gehoord over alle verschillende soorten helmen die er te koop zijn.

Ze beschermen allemaal de boven-, achter- en zijkanten van je hoofd, maar variëren in de mate van beschermen die ze bieden voor je gezicht. Met dat in het achterhoofd kun je bepalen welk type help het beste past bij jouw rijstijl.

De helmen die geschikt zijn voor het rijden met een 3-wielig voertuig, zoals de Can-Am Ryker of Spyder, kunnen onderverdeeld worden in vier hoofdcategorieën: Integraalhelm/Crossover/Modulaire helm/Jethelm/Open helm

Integraalhelmen

Integraalhelmen bieden de meeste bescherming, aangezien ze voorzien zijn van vaste kinbeschermers en een volledig vizier. Ze zijn dan ook de minst aanpasbare helmen wat kenmerken betreft. Dat beïnvloedt echter niet de mate van visuele aanpassing die je kunt uitvoeren!

De kinbeschermer van integraalhelmen is een functie met veel impact op je veiligheid. Uit tests blijkt dat een vaste kinbeschermer tot 50 procent van de impact absorbeert bij een botsing. Dat verlaagt de kans op ernstige verwondingen dus aanzienlijk.

Een integraalhelm helpt ook om je hoofd warm te houden, aangezien deze de minste blootstelling biedt. Als je overwegend bij koud weer rijdt, kan een integraalhelm jouw helm bij uitstek zijn.

Crossover- en modulaire helmen

Crossover- of modulaire helmen zijn, zoals de naam al laat vermoeden, een type helm dat een combinatie is van twee types: de integraalhelm en de jethelm. Crossover-helmen zijn doorgaans voorzien van afneembare kinbeschermers, vizieren en pieken. Dat betekent dat ze uiterst aanpasbaar zijn en je ze uniek kunt maken wat kenmerken en veiligheid betreft. 

Als je op zoek bent naar een helm waarmee je ritten en functies kunt combineren, bijv. kortere ritten met een Ryker of langere ritten met de Spyder, is een crossover misschien wel de juiste match voor jou.

Jethelmen

Jethelmen zijn een type helm die doorgaans geen kinbeschermer heeft maar wel een volledig vizier. Deze combinatie beschermt je gezicht en ogen tegen vuil van de weg, maar laat je kin meer blootgesteld. 

Een jethelm is waarschijnlijk beter geschikt als je graag met je Ryker of Spyder rijdt terwijl je de wind op je gezicht voelt. Ze zijn ook geweldig wanneer je bij warmer weer rijdt, denk er dus aan als het niet zo koud is waar jij doorgaans rijdt.

Open helmen

Zegt de naam al meer dan genoeg? Een open helm is precies dat: je gezicht is volledig blootgesteld en de helm bedekt alleen je voorhoofd vooraan. Dit soort helmen bieden veel vrijheid en minimale dekking. Ze worden vaak geleverd met geïntegreerde schermen voor je ogen, zodat je weer en wind kunt voelen zonder je ogen daarbij in gevaar te brengen. 

Stel dat je met een Can-Am Spyder met windscherm rijdt, heb je alleen een open helm nodig om je te beschermen tegen vuil en weer en wind. Je moet dan wel extra voorzichtig zijn voor je eigen veiligheid terwijl je er zo eentje draagt.

Veiligheid voorop

Wanneer je weet welk type helm je wilt, is het tijd om te gaan shoppen – Can-Am heeft veel helmen om uit te kiezen. Maak het jezelf makkelijk en ga naar een dealer in je buurt. Daar vind je tal van verschillende stijlen en designs voor elk type helm en elk scenario met je Ryker of Spyder. Uiteraard, als je jouw favoriete design niet vindt, kun je dat altijd aanpassen…

Ongeacht de helm die je kiest, je kunt geïnformeerde beslissingen nemen door te zorgen dat de helm die je kiest een veiligheidscertificaat heeft. Afhankelijk van je regio kun je ook uitkijken naar bepaalde certificaten - ECE-certificaat

Al uw vragen, beantwoord

Bekijk alle vragen
 • Regen of zonneschijn, met deze kleding ben je klaar om op weg te gaan in elk weer

  Regen of zonneschijn, met deze kleding ben je klaar om op weg te gaan in elk weer  MEER INFORMATIE
 • Laat bagage niet in de weg staan van een leuke rit

  Laat bagage niet in de weg staan van een leuke rit  MEER INFORMATIE
 • Welke kleding is geschikt voor een 3-wielig voertuig?

  Welke kleding is geschikt voor een 3-wielig voertuig?  MEER INFORMATIE