Hoe noem je een motorfiets met 3 wielen?

WELKE NAMEN KRIJGEN VOERTUIGEN MET DRIE WIELEN?

Motorfietsen met 3 wielen worden het vaakst trikes genoemd. Deze Engelse benaming is een samentrekking van tricycle en bike. Ze verwijst naar de plaatsing van de wielen, waardoor deze voertuigen de kenmerkende Y-vorm krijgen. Dit woord wordt gebruikt om de unieke opstelling van deze motorvoertuigen te beschrijven, tussen een motor op twee wielen en een auto. Naargelang de context worden ze soms ook driewieler of gewoon Can-Am Spyder of Can-Am Ryker genoemd. De namen van deze modellen van Can-Am, die gemakkelijk te rijden zijn en een typische vorm hebben, hebben een plaats gekregen in de woordenschat van motorrijders.

 

WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE SOORTEN TRIKES EN WAARIN VERSCHILLEN ZE?

 

TRIKES OP BASIS VAN MOTORFIETSEN

De trike op basis van een motorfiets is het resultaat van de ombouw van een klassieke of custom motor met een inzetstuk op twee wielen achteraan. Deze transformatie kan gebeuren met een specifieke kit, maar vergt uitstekende vaardigheden in mechanica en een officiële homologatie. Op deze manier blijven de kenmerken van het originele voertuig behouden, zodat het indien nodig weer kan worden omgebouwd naar de oorspronkelijke staat.

 

KLASSIEKE TRIKES

In tegenstelling tot trikes op basis van motorfietsen, die gebaseerd zijn op een bestaand voertuig, worden klassieke trikes van A tot Z gemonteerd met losse stukken voor auto’s en motorfietsen. Op die manier worden modellen helemaal op maat gemaakt. Ze beschikken over grote wielen, waardoor ze een zeer stabiele wegligging hebben, en een chassis waarin de motor achteraan verborgen zit. Het lange en enigszins verhoogde stuur, dat bijna tot het zadel reikt, geeft ze die typische stijl.

 

OMGEKEERDE TRIKES

Het concept van de omgekeerde trike werd op de markt gebracht bij de lancering van de eerste Can-Am Spyder in 2007. Deze verwijst naar een voertuig met twee wielen vooraan, een eigenschap die doet denken aan een schorpioen of een spin (vandaar de naam van het model). Deze positionering geeft de Spyder onmiskenbare eigenschappen voor elke bestuurder:

 • Meer stabiliteit: de twee wielen vooraan van de omgekeerde trike zorgen voor een uitstekende wegligging, beter dan die van traditionele motorfietsen. Je hoeft geen voet meer op de grond te zetten om te stoppen, dat gebeurt zonder stotteren en helemaal gecontroleerd.
 • Gebruiksvriendelijke besturing: wie meer stabiliteit zegt, zegt meer vertrouwen. Vaak volstaat een rijbewijs B om voertuigen van Can-Am te besturen. Starters kunnen zorgeloos genieten van alle sensaties van rijden in de open lucht.
 • Meer comfort: in tegenstelling tot trikes die gebaseerd zijn op motorfietsen, die vaak ongemakkelijk zitten, leggen deze drie wielen de nadruk op comfort. Dit gebruiksgemak maakt ze geschikt voor lange ritten, terwijl andere voertuigen hier minder voor in aanmerking komen.
 • Een onnavolgbare stijl: je kunt er niet omheen, de look van Can-Am driewielige motorfietsen is moeilijk te evenaren en geeft je een unieke en moderne uitstraling zonder dat je alles zelf moet monteren op basis van losse onderdelen of een voertuig op twee wielen.

Al uw vragen, beantwoord

Bekijk alle vragen
 • Wat zijn de verschillende categorieën van motoren op 3 wielen?

  Wat zijn de verschillende categorieën van motoren op 3 wielen?  MEER INFORMATIE
 • Motorfietsen met 3 wielen: wat zijn de voordelen?

  Motorfietsen met 3 wielen: wat zijn de voordelen?  MEER INFORMATIE
 • Welke 3-wielige motorfiets van Can-Am kiezen?

  Welke 3-wielige motorfiets van Can-Am kiezen?  MEER INFORMATIE