OM CAN-AM ON-ROAD-MODELLER

BRP (Bombardier fritidsprodukter) tillverkar Can-Am on-road- och off-road-modeller, Ski-Benz snöskotrar, Sea-Doo vattenskotrar, Evinrude och Rotax marina framdrivningssystem och Rotax-motorer. BRP understöder sitt modellutbud med en dedikerad verksamhet för reservdelar, tillbehör och kläder. Företaget har en årlig försäljning på över 4,5 miljarder kanadensiska dollar i över 100 länder och har ca 10 000 anställda över hela världen. Om du vill veta mer om BRP kan du besöka vår företagswebbplats.

Can-Am Spyder-modellerna byggs i BRP:s främsta produktionsanläggningar i Valcourt, Québec, Kanada och Can-Am Ryker-modellerna byggs i BRP:s produktionsanläggning i Juárez, Mexiko.

Can-Am Spyder var den första "Can-Am On-Road"-modellen och introducerades i februari 2007. Can-Am Ryker introducerades i september 2018.

Can-Am On-Road-modellerna klassificeras av National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) som trehjuliga motorcyklar. BRP anser att Can-Am On-Road trehjulsmodeller ger ägarna prestanda som finns i en motorcykel och mycket av den trygghet som en sportbil kan erbjuda.

Samtidigt som Can-Am Spyder först utformades övervägde BRP att följa den traditionella vägen, och hålla sig i linje med andra motorsportföretag. Men BRP ville hålla sig stark i sitt kärnvärde, genom att välja ett innovativt fordon som innebär ett paradigmskifte och gör skillnad. Detta gäller också över 10 år senare, med den innovativa nya Can-Am Ryker.

Spyder och Ryker stavas med Y på grund av Can-Ams Y-format chassi. Det har två hjul framtill och ett hjul bak.

Can-Am On-Road-modellerna kan inte jämföras med något på vägen på grund av deras unika Y-chassi och fordonsteknik. Dessa trehjuliga fordon erbjuder en upplevelse på vägen som ingen har sett eller upplevt tidigare.

De flesta jurisdiktioner i Europa, med undantag för Grekland, kräver ett giltigt körkort för att använda Can-Am On-Road-modeller. I andra länder, och i synnerhet i Nordamerika, kräver vissa jurisdiktioner ett giltigt motorcykel- eller trehjulingskörkort. Vi uppmanar dig att kontakta de lokala myndigheterna för att få information om licens och fordonsregistrering som gäller för dig eller kontrollera detta i sektionen Licenskrav på denna webbplats.

Hjälmkraven är samma som för standardmotorcyklar och varierar beroende på plats. Även om hjälmlagstiftningen inte är den samma överallt rekommenderar BRP att alla bär hjälm när de kör en Can-Am On-Road-modell.

Ja. Can-Am On-Road-modellerna uppfyller eller överträffar alla miljöbestämmelser, inklusive de strängare CARB-standarderna.

Ja. Can-Am On-Road-modeller klassificeras som trehjuliga motorcyklar och följer statliga motorcykellagar.

Can-Am On-Road-modellerna är stabila. De har en unik Y-arkitektur med tre hjul (2+1) som ger stabilitet i vila och i rörelse. Can-Am On-Road-modeller levereras också som standard med Vehicle Stability System (VSS™) som inkluderar ABS, antispinn och stabilitetskontroll.

Can-Am Spyder-modellerna har två års garanti som standard med obegränsad körsträcka, och Can-Am Ryker-modellerna har ett års garanti som standard med obegränsad körsträcka.

Can-Am On-Road-modeller svänger på liknande sätt som en Can-Am ATV, Sea-Doo vattenskoter eller Ski-Doo snöskoter. Föraren styr fordonet genom svängarna. Det finns ingen motståndsstyrning eller lutning som du skulle ha med en motorcykel. Can-Am On-Road-modellerna har också DPS (dynamisk servostyrning) för att ge styrhjälp enligt hastighet och användarens acceleration.

Can-Am Spyder har två olika växellådsalternativ. Det finns en sekventiell manuell växellåda, alltså en traditionell 6-växlad manuell växellåda med backning (SM6). Det andra alternativet är en sekventiell elektronisk växellåda, som är en 6-växlad halvautomatisk växellåda med backning (SE6). Fram till 2016 hade vissa modeller en 5-växlad växellåda.

Can-Am Ryker har en CVT-transmission där varken koppling eller växling behövs.

Can-Am On-Road-modeller säljs hos BRP-återförsäljare över hela världen.

SERVICEFRÅGOR

En auktoriserad Can-Am Spyder-återförsäljare är den bästa på att utföra service på din roadster. Hitta din närmaste återförsäljare med hjälp av sökfunktionen på vår webbplats.

I instruktionsboken anges rekommenderade serviceintervaller. Det finns även en digital version av instruktionsboken här.

Du ska i första hand vända dig till din auktoriserade Can-Am Spyder-återförsäljare med tekniska frågor. Om du redan har kontaktat din återförsäljare och denne inte kan ge tillfredsställande svar på din fråga, kontakta Can-Am så hjälper vi dig.

Digitala versioner av våra instruktionsböcker hittar du här. Dessutom säljer auktoriserade Can-Am Spyder-återförsäljare tryckta instruktionsböcker.

Du bör i första hand ta upp problemet med återförsäljarens servicechef. Om du fortfarande inte är nöjd med servicen på ditt fordon kan du kontakta Can-Am:s kundtjänst. 

I avsnittet om förvaring i instruktionsboken finns information om hur du förvarar ditt fordon på rätt sätt under lågsäsong. 

GARANTIFRÅGOR

Som ett första steg ska du transportera fordonet till en auktoriserad Can-Am Spyder-återförsäljare för undersökning. Teknikern kan avgöra om reparationen omfattas av garantin eller ej.

Ja, garantin medföljer alltid fordonet.

Ja, alla auktoriserade Can-Am Spyder-återförsäljare kan hjälpa dig med reparationer som omfattas av garantin.

Nej, transport är inte inkluderad och är ägarens ansvar.

Om ett fel på en viss del inte bedöms vara en tillverkningsdefekt är det möjligt att reparationen inte omfattas av garantin.

Skicka inköps- eller ägarbevis (till exempel köpeavtal), information om fordonets körsträcka eller drifttimmar samt fullständig postadress och telefonnummer till oss. 

Om din Can-Am On-Road-modell omfattas av en fabriksgaranti omfattas du även av ett vägassistansprogram som gäller från och med leveransdatumet för fordonet. Det har utvecklas i samarbete med Allianz Global Assistance och ger dig: Snabb betalning, omfattande täckning, lokala och internationella nödnummer i ett premiumklassat vägassistansprogram som täcker både haveri och olycka.

När ditt Can-Am On-Road-fordon har registrerats av din återförsäljare tar det mellan 6–8 veckor innan du får ditt Can-Am-vägassistanskort med posten. Även om du inte har fått det här kortet kommer ditt vägassistansprogram att vara giltigt så snart du har hämtat upp ditt nya Can-Am On-Road-fordon hos din auktoriserade BRP-återförsäljare.

RESERVDELAR OCH TILLBEHÖR

Du kan endast köpa reservdelar och tillbehör från en Can-Am Spyder-återförsäljare.

Vår senaste broschyr med Can-Am Spyder-reservdelar, -kläder och -tillbehör hittar du här.

Kontakta reservdelsavdelningen hos den återförsäljare där du köpte reservdelen eller tillbehöret.

Ta upp problemet med återförsäljarens reservdelschef. Kontakta oss om problemet trots detta inte blir löst på ett tillfredsställande sätt.

KAMPANJ- OCH MARKNADSFÖRINGSFRÅGOR

Din Can-Am Spyder-återförsäljare kan upplysa dig om alla aktuella kampanjer och erbjudanden.

Ta upp frågan med den återförsäljare du köpte produkten av. Om du fortfarande har problem att erhålla en kampanjrabatt eller ett specialerbjudande som du anser är tillämplig för ditt köp, kontakta Can-Am:s kundtjänst så ska vi hjälpa dig.

PRODUKTÅTERKALLELSER OCH SÄKERHETSMEDDELANDEN

Din auktoriserade Can-Am Spyder-återförsäljare kan med hjälp av ditt fordons chassinummer ta reda på om något säkerhetsmeddelande eller återkallelse är aktuellt för ditt fordon. Denna tjänst är kostnadsfri. 

VAD BEHÖVER JAG FÖR ATT ÄGA ETT CAN-AM ON-ROAD-FORDON?

Storbritannien och Irland:

Du kan köra ett Can-Am On-Road–fordon med ett bilkörkort, men du måste vara minst 21 år gammal.

 

Frankrike:

Du kan köra ett Can-Am On-Road–fordon med ett bilkörkort (B), men du måste genomgå en allmän obligatorisk 7-timmars utbildning (via en körskola). (Förordning 2010-1390 från 12 november 2010).

 

Belgien:

Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt körkort (B) och har fått ditt körkort före den 1 maj 2013.

För alla nya körkort som erhållits i Belgien efter den 1 maj 2013 behöver du ett av följande körkort för att köra ett Can-Am On-Road-fordon:

  • Motorcykelkörkort (A)
  • Körkort (B) + 4 timmars utbildning (via en körskola). Minimiåldern är 21 år.

 

Nederländerna:

Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt bilkörkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som erhållits i Nederländerna efter den 19 januari 2013 behöver du ett A-körkort (motorcykel) för att åka ett Can-Am On-Road-fordon och du måste vara minst 22 år.

 

Luxemburg:

Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt körkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som erhållits i Luxemburg efter den 19 januari 2013 kommer ett A-körkort (motorcykel) att krävas för att köra en Can-Am On-Road.

 

Tyskland:
Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt bilkörkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som erhållits i Tyskland efter den 19 januari 2013 behöver du ett A-körkort (motorcykel) för att åka ett Can-Am On-Road-fordon och du måste vara minst 21 år.

 

Österrike:
Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt bilkörkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som har erhållits i Österrike efter den 19 januari 2013 måste du vara minst 21 år.

 

Spanien:
Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt bilkörkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som har erhållits i Spanien efter den 19 januari 2013 måste du vara minst 21 år.

 

Italien:

Du kan köra en Can-Am On-Road-modell om du har ett vanligt bilkörkort (B) och du har fått ditt körkort före den 19 januari 2013.

För alla nya körkort som har erhållits i Italien efter den 19 januari 2013 måste du vara minst 21 år.

 

Schweiz:
Du kan köra en Can-Am On-Road-modell med ett vanligt körkort.

 

För alla andra länder, vänligen kontrollera dina lokala myndigheter för att bekräfta vilken licens du behöver för att köra en Can-Am On-Road-produkt.

Service av en Can-Am Spyder är jämförbart med en motorcykel. Beroende på vilken motor och antalet kilometer du kör per år, måste du besöka din auktoriserade BRP-återförsäljare. Korrekt underhåll med hjälp av BRP-underhållsprodukter säkerställer att ditt fordon hålls i gott skick och att du kan njuta av dina åkturer.

BRP:s kvalitetsåtagande innebär att varje Spyder har utvecklats enligt högsta tillförlitlighetsstandard. Brist på korrekt underhåll kan dock leda till att det uppstår fel även på de bästa delarna. Därför rekommenderar BRP att ditt Spyder-fordon servas av en auktoriserad BRP-återförsäljare.

 

Underhållsschema för 998 cc Rotax-motor (Spyder RS och ST)

Inbrottskontroll:                     efter 1 000 km

Oljebyte:                                  var 7500 km

Ventiljustering:                       efter 23 000 km

Transmissionsfilter:                efter 7 400 km

Kylvätska och tändstift:         efter 22 500 km

 

Underhållsschema för 1330 cc Rotax-motor (Spyder RT och F3)

Inbrottskontroll:                     efter 5 000 km

Oljebyte:                                  var 15 000 km

Ventiljustering:                        behövs inte längre

Transmissionsfilter:                efter 45 000 km

Kylvätska och tändstift:         efter 45 000 km

Kostnaderna för att få din Can-Am On-Road-produkt försäkrad skiljer sig mellan olika länder och avgörs av valet av försäkringsbolag samt baseras på din ålder, bosättningsland, körregister, kredithistorik och andra faktorer. Man kommer också att ta hänsyn till var du åker och hur ofta du kommer att vara på vägen. För att ge dig en uppfattning om kostnaderna kan du se genomsnittliga kostnader nedan för en försäkring i Frankrike/Tyskland, baserat på:

Normal användning av enheten med förare med ett giltigt bil- eller motorcykelkörkort (äldre än 25 år), utan några olyckor under de senaste tre åren

  • Fullständig heltäckande försäkring: mellan 900–1 200 EUR (årligen)
  • Ansvar och kollisionsförsäkring: 650–850 EUR (årligen)
  • Grundläggande ansvarsförsäkring: 350–500 EUR (årligen)

Varje ny Can-Am On-Road-produkt levereras med två års begränsad fabriksgaranti, räknat från leveransen till den första detaljhandelskonsumenten eller det datum då produkten först används, beroende på vilket som inträffar först under följande perioder:

a. För privat fritidsbruk: 24 månader i följd*

b. För kommersiell användning: 12 månader i följd*

c. För batteri och däck: 6 månader i följd*

Alla originaldelar och tillbehör som installeras på Can-Am On-Road-produkten av en auktoriserad återförsäljare vid leveranstillfället har samma garanti som Spyder.

 

* Läs Spyders bruksanvisning för undantag och artiklar som inte omfattas av denna garanti. Reparationen eller bytet av delar eller utförandet av service under denna garanti förlänger inte livslängden för denna garanti bortom dess ursprungliga förfallodatum. Observera att tidsgränsen för meddelande av produktfel gäller under förutsättning att den överensstämmer med gällande nationell eller lokal lagstiftning i det land där kunden bor.

Med Can-Am Roadside Assistance kan du fokusera på att åka med total trygghet! Detta tvååriga vägassistansprogram, som gäller från leveransdatumet för fordonet, har planerats i samarbete med Allianz Global Assistance och ger dig:

  • Snabb betalning
  • Fullständig täckning inom Europa
  • Lokala och internationella nödnummer
  • Förstklassig vägassistansförsäkring som täcker både haveri och olycka.

När ditt Can-Am On-Road-fordon har registrerats av din återförsäljare tar det mellan 4–6 veckor innan du får ditt Can-Am-vägassistanskort med posten. Ditt vägassistansprogram kommer att vara giltigt så snart du har hämtat ditt nya Can-Am On-Road-fordon hos din auktoriserade BRP-återförsäljare.

Det bästa sättet att förvara din trehjuliga motorcykel är i ett stängt garage som håller den torr och sval, skyddad mot dåligt väder, luftfuktighet och UV-ljus. Du kanske kan hålla din trehjulsdrivna motorcykel skyddad i ett skjul eller under en port, som är det nästbästa alternativet efter förvaring i ditt garage. Men om du inte har något av dessa kan du förvara din trehjuliga motorcykel under ett välutrustat kapell, för att undvika att den samlar damm eller påverkas av hårt väder som sol och regn.

Hos din auktoriserade BRP-återförsäljare hittar du flera kapell som är särskilt utformade för att förvara en Spyder F3, RS, ST eller RT. Du kan välja mellan förvaringskapell för inomhus- och utomhusbruk, men även lättare kapell som enkelt kan tas med på resa.

Om fordonet inte ska användas på minst fyra månader, till exempel under vintern, måste lämpliga förvaringsrutiner användas för att hålla det i gott skick. BRP rekommenderar att du låter din auktoriserade BRP-återförsäljare förbereda ditt fordon för förvaring. Efter en förvaringsperiod måste fordonet göras i ordning och inspekteras.

För att köra öppna trehjuliga fordon som en Can-Am On-Road-modell krävs samma skyddsutrustning som för en motorcykel. Även om fordonet är mer stabilt vid låga hastigheter.

 

Hjälm

Hjälmkraven är samma som för standardmotorcyklar och varierar beroende på plats. Även om hjälmlagstiftningen inte är den samma överallt rekommenderar BRP att alla bär hjälm när de kör en Can-Am On-Road-modell. I Europa behöver du en ECE-godkänd hjälm för att skydda dig mot huvudskador vid en olycka och för att minska dylika skador. En hjälm kommer också att erbjuda skydd från vindbrus och turbulens och skydda dig mot skräp, stenar och insekter. Hjälmar med heltäckande visir ger bättre skydd än öppna hjälmar.

En feljusterad hjälm ger inte skydd och kan vara mycket obekväm när du kör. Ta dig tid att justera hjälm rätt. Prova flera hjälmar och i olika storlekar. Köp inte en begagnad hjälm. En hjälm ska sitta tätt, men inte för spänt.

I vissa länder måste alla motorcykelhjälmar ha integrerade reflexelement .

 

Skyddsglasögon

Skyddsglasögon förhindrar inte bara vinden från att ge tårar i ansiktet, utan håller även borta olika typer av skräp och insikter som kan flyga in i ögonen. Visir i hjälmar erbjuder ett inbyggt ögonskydd, men vissa förare föredrar att använda separata ögonskydd så att de kan njuta av ett tonat synfält som är avtagbart när solen går ned.

 

Jackor

För att skydda överkroppen och armarna rekommenderar vi att du använder lämplig utrustning som är gjord av robust material. Korrekt utformad utrustning skyddar inte bara föraren vid en kollision, utan kommer även att göra det möjligt att hålla sig bekväm i de flesta väderförhållanden. Det finns ett brett utbud av jackor och många alternativ för skydd av överkroppen. Allt ifrån teknisk utrustning till ventilerande sommarkläder och regnkläder. Hos din auktoriserade BRP-återförsäljare får du veta mer om Can-Am-kläder; inte bara för att skydda dig själv utan även för att åka med stil!

 

Handskar

Alla förare ska ha handskar när de kör, som skyddar handflatorna, knogarna och fingrarna mot vind, sol, värme, kyla och flygande föremål. Handskarna ger ett utmärkt grepp om reglagen, även om föraren är svettig om händerna eller när det regnar. Handskarna ska vara fingerhandskar i läder eller syntetiskt material. Det finns många olika typer av handskar beroende på körsätt och väderförhållanden. Välj dina favorithandskar hos din auktoriserade BRP-återförsäljare.

 

Byxor

Specialdesignade långbyxor rekommenderas också, särskilt när du åker längre turer med din trehjuliga motorcykel. Om du föredrar att åka med vanliga byxor ska du se till att alltid bära långbyxor tillverkade av robust material. Byxor med olika stil, alltifrån resor till flera ändamål som sport och fritid. Det finns många andra bekväma alternativ. Be din auktoriserade BRP-återförsäljare om råd.

 

Stövlar

Använd alltid stadiga skor eller stövlar, helst sådana som går upp över vristen. Skor med låga klackar och halkfria sulor rekommenderas också. En väldesignad känga hjälper dig att känna dig bekväm med att använda fotreglagen och hålla fötterna på fotstöden.

 

Hörselskydd

Hörselskydd rekommenderas eftersom långvarig exponering för vind och motorbuller kan orsaka permanent hörselförlust. Att använda hörselskydd, t.ex. öronproppar, på rätt sätt kan hjälpa till att förhindra hörselskador. Kontrollera vilka bestämmelser som gäller innan du kör med någon form av hörselskydd.