Checklist voor het rijseizoen voor je Can-Am 3-wielig voertuig

Er komt wellicht een moment in ons leven dat we onze Can-Am even in de garage moeten zetten tijdens de wintermaanden. Gelukkig is dat slechts tijdelijk en kunnen we er weer mee op weg wanneer de winter voorbij is. Voor deze leuke momenten zijn hier enkele snelle tips om je Can-Am in prima staat te houden tijdens het rijseizoen. 

Winter, lente, zomer of herfst, rijden is waar het om gaat - in de meeste gevallen. Na de wintermaanden heeft je Can-Am Ryker of Spyder wat liefde en zorg nodig voordat je samen de weg op kunt om leuke avonturen te beleven.

Je Can-Am voorbereiden voor het rijseizoen

Maak je geen zorgen als je nog nooit zelf onderhoud van je Can-Am 3-wielig voertuig hebt uitgevoerd! Wij hebben enkele tips verzameld waarmee je aan de slag kunt. Als je een beetje op ons lijkt, heb je geen excuus nodig om wat meer tijd met je Can-Am door te brengen!

#1 – Begin met de batterij

Ten eerste, wil je ergens komen met je Can-Am, dan heb je een gezonde batterij nodig. Zoals in elk motorvoertuig voorziet de batterij de motor van het nodige vermogen om te starten en zorgt deze ervoor dat je elektrische systemen blijven werken onderweg. Je wil dus niet dat de batterij van je Can-Am de geest geeft. 

Helaas, zoals bij elke batterij, kunnen lange periodes van inactiviteit ervoor zorgen dat je batterij geen stroom meer kan vasthouden. Daarom is het belangrijk dat je minstens de toestand van de batterij controleert na opberging buiten het rijseizoen. Zo weet je dat je Can-Am zal werken en dat je niet langs de kant van de weg komt te staan na enkele kilometers.

De beste oplossing om een gezonde batterij te garanderen is met een slimme lader. Haal er zo eentje en sluit hem aan op de batterij van je Can-Am buiten het rijseizoen om de lading van de batterij te beheren terwijl deze niet wordt gebruikt, net zoals wanneer je regelmatig met je voertuig zou rijden. De slimme lader zorgt ervoor dat de batterij van je Can-Am langer meegaat, wat vlotte ritten betekent tijdens het rijseizoen. Je vindt slimme laders wellicht in elke goed uitgeruste bouwmarkt in je buurt.

#2 – Controleer je banden

Goede banden betekenen veilige ritten. Ongeacht hoe nieuw je banden zijn, het is een goed idee om de banden van je Can-Am te controleren op zowel slijtage als de juiste bandenspanning voordat je na de winterberging weer de weg op gaat. Zo kun je met een gerust geweten vertrekken, wetende dat jijzelf en anderen in alle veiligheid de weg op kunnen. Je weet dan ook meteen of je de banden zal moeten vervangen tijdens het rijseizoen.

De banden zelf hebben een slijtage-indicator langs het oppervlak. Zo kun je herkennen hoeveel van het loopvlak is afgesleten en kun je bepalen hoe lang je band nog mee kan. Je kunt ook de indicatoren vergelijken tussen de drie banden, wat je kan vertellen of je Ryker of Spyder uitgelijnd moet worden als er ongelijkmatige slijtage van de banden is.

Aangezien je dan toch al kijkt naar je banden, kun je dan meteen ook de bandenspanning controleren. De aanbevolen bandenspanning is te vinden op het label op je voertuig. Raadpleeg de Gebruikershandleiding van je voertuig voor de locatie van het label op je voertuig. Met de juiste bandenspanning gaan je banden langer mee en slijten ze gelijkmatig.

#3 – Ververs de olie of laat de olie verversen

Olie is essentieel voor de werking van de motor van je Can-Am. Hoewel de olie in je Can-Am wellicht niet na elke winterberging ververst hoeft te worden, controleer je sowiesol het oliepeil. Hoe vaak je de olie moet verversen, is afhankelijk van je kilometerstand tijdens elk rijseizoen, maar voor sommigen, zoals onze productspecialist, komt het neer op jouw voorkeur om de olie bij elke start van het nieuwe rijseizoen te verversen.

Als je niet vertrouwd bent met de manier om je olie te verversen, kun je makkelijk een oliewissel inplannen bij een Can-Am-dealer in jouw buurt. Die zal met alle plezier je Can-Am weer in perfecte staat krijgen voor het nieuwe seizoen, zodat jij je nergens zorgen om hoeft te maken.

Anderzijds, als je een excuus wilt om meer tijd door te brengen met je Can-Am of het gewoon liever zelf doet, is het een relatief makkelijke klus om je olie zelf te verversen. Om te beginnen, koop je best een XPS-olieverversingspakket, met alle nodige spullen om de procedure uit te voeren. Het XPS-olieverversingspakket bevat XPS-olie voor de motor, een nieuw oliefilter, samen met alle afdichtingen en ringen om de klus te klaren en je Can-Am schoon en lekvrij te houden.

Als je nog nooit eerder de olie hebt ververst, hebben we daar ook een handige video met uitleg.

#4 – Maak je Can-Am glanzend en schoon voor de weg

Wie wil er nu niet af en toe getrakteerd worden op een lekkere wasbeurt? Je Can-Am houdt ervan. Hoe lang de winterberging ook duurt, je moest hem ergens binnen opbergen, waarschijnlijk ergens waar hij lange tijd stil staat. 

Dat betekent dat je Ryker of Spyder stof heeft vergaard tijdens de winterberging. Als je je voertuig niet hebt schoongemaakt toen je het in de winterberging zette, is het wellicht bedekt met een laagje vuil dat je maar beter verwijdert voordat je vertrekt. Wanneer je je voorbereidt voor het rijseizoen is het best om het schoonmaken tot het laatste moment te bewaren - je kan er immers iets op morsen of er een knoeiboel van maken. Er zijn makkelijke manieren om je Can-Am schoon te maken voor het nieuwe rijseizoen. Gewoon water en zeep kan volstaan, en werkt prima als eerste wasbeurt. 

Tijd om te vertrekken

Klaar is Kees! Volg deze eenvoudige stappen en je Can-Am 3-wielig voertuig is in een handomdraai klaar voor vertrek tijdens het nieuwe seizoen. Bovendien kun je genieten van een open weg op een Can-Am die in prima conditie en schoon is.

Al uw vragen, beantwoord

Bekijk alle vragen
 • Ontdek hoe je de olie van je Can-Am 3-wielig voertuig ververst!

  Ontdek hoe je de olie van je Can-Am 3-wielig voertuig ververst!  MEER INFORMATIE
 • Wat zijn de beste onderhoudsproducten voor een Can-Am Ryker of Spyder?

  Wat zijn de beste onderhoudsproducten voor een Can-Am Ryker of Spyder?  MEER INFORMATIE
 • Regen of zonneschijn, met deze kleding ben je klaar om op weg te gaan in elk weer

  Regen of zonneschijn, met deze kleding ben je klaar om op weg te gaan in elk weer  MEER INFORMATIE