Ontdek hoe je de olie van je Can-Am 3-wielig voertuig ververst!

Je Can-Am Spyder of Ryker rijdt niet alleen op benzine, maar ook op olie. Het is te zeggen, olie helpt je motor om de benzine te laten stromen. Daarom moet de olie in je Can-Am-motor van tijd tot tijd worden ververst. Dat kun je laten doen door je Can-Am-dealer, maar je kunt het ook zelf doen als onderdeel van regelmatig onderhoud. Wij leren je hoe je dit doet, zodat je nog meer redenen hebt om meer tijd door te brengen met je Can-Am.

De olie verversen is een vorm van onderhoud die het vaakst wordt uitgevoerd op elk voertuig met verbrandingsmotor. Regelmatig de olie verversen is ook essentieel om de motor te laten werken. Hoewel je de olie van je Can-Am kunt laten verversen bij je lokale dealer, is het niet zo moeilijk om dat zelf te doen bij een Ryker of Spyder. In dit blog en de begeleidende video  leer je hoe je dit essentiële onderhoud zelf uitvoert.

Al het nodige om de olie te verversen

Om de olie van je Can-Am te verversen, heb je uiteraard olie nodig. Je moet het oliefilter en bijbehorende ringen en afdichtingen ook vervangen. De vereiste onderdelen en olie kun je afzonderlijk verkrijgen, maar we raden een XPS-olieverversingspakket aan, vooral als je de olie van je Can-Am nog nooit eerder hebt ververst. In het XPS-olieverversingspakket zitten de vereiste motorolie, oliefilter, afdichtingen en ringen. 

Aangezien de motorolie moet worden afgetapt uit het voertuig, heb je best wat ruimte nodig onder je voertuig om te werken. Dat kan op vele manieren, maar een verantwoordelijke bestuurder zorgt altijd voor een veilige werkomgeving. Bij Can-Am raden we aan dat je enkele specifieke hellingplaten koopt, waarop het voertuig makkelijk te zetten is, zodat het voertuig hoger komt te staan en jij meer ruimte krijgt om te werken. 

Om de olie af te tappen, kiest een verantwoordelijke bestuurder voor een opvangbak waarmee je geen olie morst. Het is ook een goed idee om rubberen handschoenen te dragen, om je handen te beschermen terwijl je de olie aftapt en doeken bij de hand te houden om schoon te vegen. Je hebt ook een dopsleutel van 15 mm nodig om de aftappluggen los te maken - onze aanbeveling - een momentsleutel om ze weer vast te draaien. Voor toegang tot de vereiste motoronderdelen en oliepeilstok moet je de servicekap rechts en de motorkap vooraan verwijderen.

Voordat je eraan begint, is hier een handige checklist om te zorgen dat je goed bent voorbereid:

 • olieverversingspakket
 • dopsleutel van 15 mm
 • momentsleutel van 15 mm
 • opvangbak voor de olie
 • doeken voor schoonvegen
 • hellingplaat om je voertuig hoger te zetten
 • rubberen handschoenen om je handen te beschermen tegen olievlekken

Wanneer je alle bovenstaande spullen bij de hand hebt, ben je klaar om aan de slag te gaan met het verversen van de olie.

#1 - Olie van je Can-Am 3-wielig voertuig aftappen

Voor een geslaagde oliewissel moet de motor op normale bedrijfstemperatuur zijn - wat wordt aangeduid met vijf balkjes op de meter. Dat kan makkelijk verkregen worden door de motor enkele minuten te laten draaien. Laat je motor draaien om de olie op te warmen, te laten stromen en het oliepeil te verhogen tot waar het zich bevindt bij normaal gebruik, waar het betrouwbaar gemeten kan worden.

Op dit punt kun je beginnen met het oliefilter te verwijderen van de motor. Het oliefilter bevindt zich onder de voorste motorkap. De locatie is ook zichtbaar in de bijbehorende video. Verwijder het oliefilter door de kap te openen met een dopsleutel en haal het oliefilter eruit.

Nadat je het oliefilter hebt verwijderd, maak je de hoofdaftapplug los met een dopsleutel van 15 mm. Het is ook handig om de secundaire plug op dit punt ook los te draaien, voordat de olie eruit begint te stromen. Daarna verwijder je de magnetische hoofdaftapplug en de olie begint uit de motor te stromen. Zodra de hoofdplug leeg is, verwijder je ook de secundaire. Dan kun je de volgende stappen voorbereiden om de olie te verversen.

#2 - Pluggen schoonmaken en ringen en afdichtingen vervangen

Terwijl je wacht totdat de olie is afgetapt nadat je beide pluggen hebt verwijderd, kun je die tijd gebruiken om overtollige olie van je pluggen te verwijderen. De ringen van de pluggen zijn samengedrukt. Nadat de pluggen zijn schoongemaakt, kun je de ringen vervangen om een goede afdichting te garanderen.

Wanneer de olie is afgetapt en de pluggen klaar zijn, kun je de pluggen weer plaatsen. We raden aan daarvoor een momentsleutel te gebruiken, zodat de pluggen goed vastzitten maar niet te strak zitten. Haal de secundaire aftapplug ermee aan tot 15 Nm en de hoofdplug tot 30 Nm.

Nu is het tijd om het oliefilter te vervangen. Aanzien je de kap al hebt verwijderd, verwijder en vervang je de O-ring om een goede afdichting te garanderen. Dan plaats je het nieuwe oliefilter op de juiste plaats. Voordat je de kap sluit, is het een goede praktijk om de kap te smeren met wat olie, om knellen te voorkomen. Plaats de kap op het oliefilter en draai de bout vast. Als je een momentsleutel gebruikt zoals we aanbevelen, stel deze dan in op 9 Nm. 

#3 - Olie verversen en afwerking

Op dit punt is je Can-Am klaar om te vullen met nieuwe olie. Voor deze stap is het absoluut cruciaal dat de motor op normale bedrijfstemperatuur is. Zorg dat je de juiste hoeveelheid olie toevoegt. Zowel te veel als te weinig olie zal problemen veroorzaken. Wanneer je het oliepeil bijvult en controleert, doe je dat met intervallen van 10 seconden. Herhaal de procedure zo vaak als nodig is.

Wat de juiste hoeveelheid olie betreft, is er voor de Ryker 900 bijvoorbeeld 2,8 liter olie nodig, inclusief het filter. Giet deze olie er niet allemaal ineens in. Je kunt beter eerst het grootste deel erin gieten, het oliepeil meten en dan toevoegen wat nodig is om in het midden van de minimum- en maximummarkeringen op de oliepeilstok te komen. Het bereik op een peilstok tussen de minimum- en maximumhoeveelheid is circa 400 mm olie.

Wanneer het oliepeil halfweg tussen het minimum en maximum op de peilstok staat, ben je klaar! Nu kun je de servicekap en de motorkap er weer op plaatsen.

Klaar voor kilometers zonder zorgen

Nu ben je klaar om weer de weg op te gaan en je rijseizoen te starten met verse olie en een goed werkende motor. Denk er wel aan dat, als deze stappen te spannend aanvoelen of je je handen liever niet vuil maakt, je altijd een oliewissel kunt boeken bij een dealer in je buurt dealer.

Al uw vragen, beantwoord

Bekijk alle vragen
 • WELK SOORT BRANDSTOF TANK IK IN MIJN CAN-AM VOERTUIG?

  WELK SOORT BRANDSTOF TANK IK IN MIJN CAN-AM VOERTUIG?  MEER INFORMATIE
 • Wat zijn de beste onderhoudsproducten voor een Can-Am Ryker of Spyder?

  Wat zijn de beste onderhoudsproducten voor een Can-Am Ryker of Spyder?  MEER INFORMATIE
 • Checklist voor het rijseizoen voor je Can-Am 3-wielig voertuig

  Checklist voor het rijseizoen voor je Can-Am 3-wielig voertuig  MEER INFORMATIE