Lär dig byta olja på din trehjuliga Can-Am

Din Can-Am Spyder eller Ryker drivs inte bara av bensin, den behöver även olja. Mer exakt så hjälper oljan till att hålla igång motorn. Därför behöver oljan i Can-Am-motorn med tiden bytas. Du kan få det gjort hos en Can-Am återförsäljare, eller göra det själv som en del av regelbundet underhåll. Vi ska visa hur du gör, så får du ytterligare en anledning att lägga lite extra tid på din Can-Am.

Ett oljebyte är en av de vanligaste typerna av underhåll på ett fordon med förbränningsmotor. Regelbundna oljebyten är också viktiga för att motorn ska fungera optimalt. Du kan låta din lokala återförsäljare byta olja på din Can-Am, men det är inte särskilt svårt att göra själv på en Ryker eller Spyder. I den här bloggen och den tillhörande videon får du veta hur du utför det här viktiga underhållet.

Skaffa allt du behöver för oljebytet

För att byta olja på din Can-Am behöver du först och främst olja. Du behöver också byta oljefiltret och tillhörande packningar och brickor. Du kan köpa delarna och oljan separat, men vi rekommenderar en XPS oljebytessats, särskilt om det är första gången du byter olja på din Can-Am. XPS oljebytessatsen innehåller motorolja, oljefilter, packningar och brickor. 

Eftersom fordonet behöver tömmas på den gamla motoroljan behöver du se till att det finns utrymme under fordonet. Det kan du uppnå på flera sätt, men en del av ansvarsfull körning är att alltid ordna en säker arbetsmiljö. Vi på Can-Am rekommenderar att du införskaffar särskilda ramper som är lätta att köra upp fordonet på. Det gör att fordonet hamnar högre upp och du får mer utrymme att jobba på.

När oljan ska tappas ut ska du välja ett lämpligt uppsamlingskärl så att du inte spiller ut oljan. Det är också bra att använda gummihandskar för att skydda händerna när du tömmer oljan och ha trasor till hands för att städa upp. Du behöver dessutom en 15 mm hylsnyckel för att lossa oljepluggarna och – enligt vår rekommendation – en momentnyckel för att dra åt dem igen. För att komma åt nödvändiga delar av motorn och oljestickan behöver du ta av den högra servicekåpan och fronthuven.

Innan du börjar kan du dubbelkolla att du är förberedd med hjälp av vår praktiska checklista:

 • oljebytessats
 • 15 mm hylsnyckel
 • 15 mm momentnyckel
 • uppsamlingskärl för olja
 • trasor för rengöring
 • ramper för att höja upp fordonet
 • gummihandskar för att skydda händerna mot olja

När du har allt detta till hands kan du sätta igång med oljebytet.

1- Tappa olja ur din trehjuliga Can-Am

När du ska byta olja behöver motorn ha uppnått normal driftstemperatur. Detta anges med fem fält på instrumenteringen. Det räcker med att du kör motorn några minuter. När motorn körs värms oljan upp och oljenivån höjs till samma nivå som vid normal användning så att den kan mätas med pålitligt resultat.

Du kan nu börja med att ta bort oljefiltret från motorn. Oljefiltret sitter under fronthuven. Platsen visas även i den tillhörande videon. Ta bort oljefiltret genom att öppna kåpan med en hylsnyckel och ta ut oljefiltret.

När du har tagit ut oljefiltret är det dags att lossa huvuoljepluggen med en 15 mm hylsnyckel. Det kan också vara bra att även nu lossa den sekundära oljepluggen, innan oljan börjar rinna. Ta därefter bort den magnetiska huvudoljepluggen, så börjar oljan rinna ut från motorn. Så fort oljan via huvudoljepluggen har tömts lossar du även den sekundära. Du kan sedan börja förbereda nästa del av oljebytet.

2- Gör rent oljepluggarna och byt ut packningarna och brickorna

Medan du väntar på att oljan ska tömmas efter att ha tagit loss de båda pluggarna kan du passa på att göra rent pluggarna. Brickorna kan ha pressats sönder så när du har gjort rent pluggarna kan du byta ut brickorna för att få till en god tätning.

När oljan har tömts och pluggarna är klara kan du sätta tillbaka pluggarna. Se till att de sitter åt men dra inte alltför hårt. Vi rekommenderar att du använder en momentnyckel. Dra åt den sekundära dräneringspluggen med 15 Nm och huvudpluggen med 30 Nm.

Nu är det dags att byta ut oljefiltret. Eftersom kåpan redan är borttagen kan du ta loss och byta ut O-ringen för att säkerställa god tätning. Sätt sedan det nya oljefiltret på avsedd plats. Innan du stänger kåpan bör du smörja kåpan med lite olja för att förhindra att den fastnar. Placera kåpan på oljefiltret och dra åt skruven. Om du använder en momentnyckel enligt vår rekommendation ställer du in den på 9 Nm.

3- Byt ut oljan och slutför

Du kan nu fylla på den nya oljan i din Can-Am. I det här momentet är det absolut nödvändigt att motorn har uppnått normal driftstemperatur. Det är viktigt att fylla på lagom med olja, eftersom både för mycket och för lite olja kan orsaka problem med motorn. Fyll på och kontrollera oljenivån med 10 sekunders mellanrum. Upprepa så många gånger som krävs.

När det gäller rätt mängd olja kräver Ryker 900 till exempel 2,8 L olja, filtret medräknat. Men i stället för att hälla i allt på en gång är det bäst att hälla i det mesta först, kontrollera oljenivån och fylla på den mängd som behövs för att nivån ska hamna mittemellan lägsta- och högsta nivå på oljestickan. Skillnaden mellan de lägsta och högsta nivåerna på oljestickan motsvarar cirka 4 dl olja.

När oljenivån ligger mittemellan mellan de lägsta och högsta nivåerna på oljestickan är du klar! Nu kan du sätta tillbaka servicekåpan och huven.

Klart för problemfria åkturer

Nu kan du bege dig ut på vägarna igen och påbörja säsongen med ny olja och en välfungerande motor. Om något av dessa steg känns för svårt eller om du inte vill kladda ner dig kan du alltid boka in ett oljebyte hos närmaste återförsäljare.

Alla dina frågor besvaras

Visa alla frågor
 • Checklista inför säsongen för din trehjuliga Can-Am

  Checklista inför säsongen för din trehjuliga Can-Am  LÄS MER
 • Vilka underhållsprodukter passar bäst för Can‑Am Ryker eller Spyder

  Vilka underhållsprodukter passar bäst för Can‑Am Ryker eller Spyder  LÄS MER
 • Vilken inkörningsperiod har min Can-Am Ryker?

  Vilken inkörningsperiod har min Can-Am Ryker?  LÄS MER