Checklista inför säsongen för din trehjuliga Can-Am

Det kommer en tid då de flesta av oss behöver ställa undan vår Can-Am inför vintern. Lyckligtvis är det bara tillfälligt och vi får så småningom ta fram den igen till nästa säsong. Inför dessa härliga tider kommer här några snabba tips om hur du håller din Can-Am i gott skick under körsäsongen.

Vinter, vår, sommar eller höst – det är bara att köra på, åtminstone för det mesta. Efter vintern kan din Can-Am Ryker eller Spyder behöva lite extra omsorg innan du kan börja köra den igen.

Förbereda din Can-Am inför körsäsongen

Det gör inget om du aldrig tidigare har utfört något underhåll av ditt trehjuliga Can-Am-fordon. Vi har satt ihop några tips som hjälper dig att komma igång. Om du är som vi behöver du ingen ursäkt för att lägga lite extra tid på din Can-Am!

1 – börja med batteriet

För att överhuvudtaget kunna ta dig någonstans med din Can-Am behövs ett fungerande batteri. Som med alla motorfordon är det batteriet som gör det möjligt att starta motorn och hålla igång de elektriska systemen. Därför är det viktigt att batteriet i din Can-Am inte töms helt.

Som med alla batterier kan långa perioder utan användning tyvärr skada batteriets förmåga att hålla laddning. Därför är det viktigt att kontrollera batteriets hälsotillstånd åtminstone efter vinterförvaringen. Då vet du att du kan köra igång din Can-Am och inte kommer att bli strandsatt vid vägkanten efter några kilometer.

Det bästa sättet att säkerställa att batteriet fungerar som det ska är att skaffa en smart laddare. Genom att ha en smart laddare ansluten till Can-Am-batteriet under förvaringsperioden kan batteriets laddning hanteras ungefär som om fordonet hade körts regelbundet. Med en smart laddare håller batteriet längre och du kan räkna med många åkturer utan strul under körsäsongen. Du bör kunna hitta smarta laddare i en välsorterad verktygsbutik där du bor.

2 – inspektera däcken

Bra däck ger säker körning. Oavsett hur nya däck du har på din Can-Am bör du kontrollera däckens slitage och lufttryck innan du beger dig ut på vägarna efter vinterförvaringen. På så vis kan du känna dig trygg inför kommande åkturer när det gäller både din egen och andras säkerhet. Dessutom kan du se om du kommer att behöva byta däck under den kommande säsongen.

Själva däcken har en slitageindikator som löper längs hela ytan. Det gör det lättare att se hur mycket av slitbanan som har slitits ner och du kan enkelt avgöra hur länge till du kan använda däcket. Genom att jämföra indikatorerna på de tre däcken kan du också se om däcken har slitits ojämnt och du behöver justera din Ryker eller Spyder.

När du ändå inspekterar däcken kan du passa på att kontrollera lufttrycket. Rekommenderat lufttryck finns märkt på fordonet. Om du behöver hjälp att hitta märkningen kan du titta i fordonets instruktionsbok. Med rätt lufttryck håller däcken längre och slits jämnt.

3 – byta olja

Olja är avgörande för motorns funktion i din Can-Am. Du behöver kanske inte byta olja i din Can-Am efter varje off-säsong, men du bör åtminstone kontrollera oljenivån. Hur ofta du behöver byta olja beror på hur långt du kör under säsongen. Vissa, till exempel vår produktspecialist, föredrar att byta olja varje gång körsäsongen börjar.

Om du är osäker på hur man byter olja kan du enkelt boka in ett oljebyte hos närmaste Can-Am återförsäljare. Återförsäljaren hjälper dig mer än gärna att få din Can-Am i bra skick inför den kommande säsongen så att du kan köra utan bekymmer.

Om du å andra sidan gärna lägger lite extra tid på din Can-Am eller helt enkelt föredrar att göra det själv är det ganska enkelt att byta olja. Först och främst bör du skaffa en XPS oljebytessats, som innehåller allt du behöver. XPS oljebytessatsen innehåller XPS-olja för motorn, ett nytt oljefilter och packningar och brickor som du behöver för att avsluta jobbet och hålla din Can-Am ren och utan läckage.

Om du aldrig har bytt olja själv förut har vi en praktisk video som visar hur du gör.

4 – gör din Can-Am skinande ren inför första åkturen

Vem vill inte bli riktigt ren och fin ibland? Det vill åtminstone din Can-Am. Oavsett hur lång off-säsongen har varit har den förvarats någonstans inomhus där den troligen stått still under lång tid.

Det betyder att det har samlats en del damm på din Ryker eller Spyder under off-säsongen. Om du dessutom inte gjorde rent fordonet innan du ställde undan det är det dessutom mer eller mindre smutsigt och det behöver du få bort. När du gör i ordning ditt fordon inför körsäsongen är det bäst att spara rengöringen till sist, ifall du råkar spilla olja eller smutsa ner med annat. Det är inte svårt att göra rent din Can-Am inför den nya säsongen. Vanligt vatten och såpa kan göra jobbet och fungerar bra för en första tvätt.

Dags att åka ut på äventyr

Det var allt! När du har följt dessa enkla steg är din trehjuliga Can-Am redo för den nya säsongen på nolltid. Dessutom är det trevligare att glida fram på vägarna på en ren och välfungerande Can-Am.

Alla dina frågor besvaras

Visa alla frågor
 • Lär dig byta olja på din trehjuliga Can-Am

  Lär dig byta olja på din trehjuliga Can-Am  LÄS MER
 • Vilka underhållsprodukter passar bäst för Can‑Am Ryker eller Spyder

  Vilka underhållsprodukter passar bäst för Can‑Am Ryker eller Spyder  LÄS MER
 • Vädret spelar ingen roll med rätt utrustning

  Vädret spelar ingen roll med rätt utrustning  LÄS MER