Välj en hjälm för ditt trehjuliga fordon som passar just dig

Välj en hjälm som passar dina behov

En ansvarsfull förare har ett gott huvud. För att skydda denna ovärderliga tillgång finns det en mängd olika hjälmar att välja på. Här är en snabb genomgång av de olika typerna av hjälm som du kan välja bland. Genom att välja rätt typ av hjälm kan du både skydda huvudet vid en krock och visa upp din personliga stil.

Oavsett om du precis har skaffat ett trehjuligt fordon eller har kört fler mil än du vill erkänna behöver du en bra hjälm. Även om du är erfaren som förare är det inte säkert att du känner till alla olika slags hjälmar på marknaden. Vi har träffat vår varumärkesambassadör Keith Hammer för att prata om olika typer av hjälmar och vad som skiljer dem åt.

Alla slags hjälmar skyddar huvudets ovansida, baksida och sidor, men erbjuder olika grader av skydd för ansiktet. Med detta i åtanke kan du avgöra vilken typ av hjälm som passar bäst för just din körstil.

De hjälmar som är lämpliga för ett trehjuligt fordon, till exempel Can-Am Ryker eller Spyder, kan delas in i fyra huvudkategorier: Helhjälmar/Crossover hjälmar/modulärhjälmar/Jethjälmar /Öppna hjälmar

Helhjälmar

Helhjälmar erbjuder mest skydd eftersom de har fasta hakskydd och heltäckande visir. Detta är därför den typ av hjälm som är minst anpassningsbar. Du kan däremot i hög grad anpassa hjälmen visuellt.

Helhjälmarnas hakskydd har stor inverkan på säkerheten. Tester har visat att fasta hakskydd absorberar upp till 50 procent av kraften vid en krock. Det innebär att risken för allvarlig skada blir betydligt mindre.

En helhjälm håller också huvudet varmt eftersom den täcker en stor del av huvudet. Om du mestadels kör i kallare klimat kan en helhjälm vara det bästa valet för dig.

Crossoverhjälmar

Crossoverhjälmar, eller modulärhjälmar, kan beskrivas som en blandning av två hjälmtyper: helhjälm och jethjälm. Crossoverhjälmar har oftast avtagbara hakskydd, visir och skärmar. Det betyder att de i hög grad går att anpassa så att du kan skapa en hjälm som har precis de egenskaper och säkerhet som passar dig. 

Om du söker en hjälm som går att anpassa med olika egenskaper för olika slags körning, t.ex. kortare åkturer med en Ryker eller längre åkturer med en Spyder kan en crossoverhjälm vara ett bra val.

Jethjälmar

Jethjälmar är en typ av hjälm som vanligtvis inte har hakskydd men däremot heltäckande visir. Den här kombinationen innebär att ansikte och ögon skyddas mot skräp och stenskott medan hakan är mer exponerad.

En jethjälm är troligen ett passande val om du gillar att känna vinden i ansiktet när du kör din Ryker eller Spyder. De passar också utmärkt när du kör i varmt väder, så de kan vara ett bra val om det inte är så kallt där du brukar köra.

Öppna hjälmar

En öppen hjälm är som namnet antyder helt öppen över ansiktet så att det lämnas helt exponerat. Den enda delen av ansiktet som täcks är pannan. De erbjuder stor frihet och minimal täckning. De har ofta integrerade skärmar för ögonen, så att du är exponerad för väder och vind utan fara för ögonen. 

Om du till exempel kör en Can-Am Spyder med vindruta räcker det gott och väl med en öppen hjälm för att du ska vara skyddad mot skräp och väder och vind. Du behöver dock vara extra försiktig med tanke på din egen säkerhet.

Säkerheten framför allt

När du har en hjälm i åtanke är det dags att shoppa – Can-Am har många hjälmar att välja bland, så vi föreslår att du besöker din närmaste återförsäljare. Varje typ av hjälm finns i många olika stilar och design, så att du kan känna dig snygg i alla miljöer och oavsett om du kör en Ryker eller en Spyder. Och självklart kan du alltid anpassa hjälmen om du inte hittar en design du gillar.

Vilken typ av hjälm du än väljer kan du göra ett smart val genom att se till att hjälmen du väljer är säkerhetscertifierad. Beroende på var du bor finns det vissa certifieringar att hålla utkik efter: ECE-certifiering

Alla dina frågor besvaras

Visa alla frågor
  • Anpassa din Can-Am efter tycke och smak

    Anpassa din Can-Am efter tycke och smak



    LÄS MER
  • Låt inte lasten stå i vägen för din upplevelse

    Låt inte lasten stå i vägen för din upplevelse



    LÄS MER
  • Vädret spelar ingen roll med rätt utrustning

    Vädret spelar ingen roll med rätt utrustning



    LÄS MER