Behöver man ett körkort för att köra ett terrängfordon?

Även om Off-Road-fordon är lätta att köra, omfattas de ändå av strikta säkerhetsbestämmelser. Se alla krav nedan för att få din nya Can-Am att rulla utan risk för dig själv eller andra.

 

Vad säger bestämmelserna om terrängfordon?

a) Körkortet

Sedan januari 2013 måste alla förare av SSV Off-Road ha ett giltigt B eller BE-körkort. Ytterligare utbildning krävs inte. När det gäller Can-Am fyrhjulingar kan vissa lätta fordon köras utan körkort och köras av barn mellan 6 och 16 år under vuxnas övervakning. Du kan kolla säkerhetsmärkningen för varje modell innan du köper den.

b) Förarens ålder

Föraren av ett 2-sitsigt fordon måste vara minst 16 år gammal medan vissa små terrängbilar kan köras av barn från 6 år om de inte överskrider 25 km/tim. Hastigheten är begränsad och konstruktionen är särskilt utformad för att garantera barnens säkerhet. De får inte köras på vägar, utan endast på godkända banor och privat mark.

c) Passagerarnas ålder

Det finns inget krav på ålder för att vara passagerare i ett Off-Road-fordon. Personen måste dock vara tillräckligt lång för att nå handtagen, sätta fötterna platt på fotstöden och luta ryggen mot sätet, samtidigt som säkerhetsbältet sitter på.

d) Körvillkor

Förutom dessa säkerhetskrav kräver lagstiftningen att fyrhjulingar har en registreringsskylt och att de är godkända med ett aktuellt registreringsbevis. Dessa regler gäller även för alla SSV Can-Am-fordon.  Det är viktigt att följa trafikreglerna och undvika alkohol och droger före körning.

 

 

Vilken utrustning ska man använda?

a) Hjälmen

Hjälmen är den viktigaste utrustningen för att garantera förarens och passagerarens säkerhet i ett Off-Road-fordon. Den måste vara certifierad och ha ett skyddande visir som helt täcker ögonen för att undvika projektiler. Visiret ska helst vara reptåligt och imfritt så att sikten inte hindras när vädret förändras.  Can-Am erbjuder flera modeller för män och kvinnor.

b) Kläder

För att optimera nybörjarnas körupplevelse rekommenderas viss utrustning: en långärmad tröja eller jacka för att skydda armarna, långa byxor och stängda skor. Andra tillbehör kan läggas till med tiden som t.ex. anpassade handskar och stövlar för att hålla värmen under alla förhållanden. Slutligen kan en cape eller vindjacka vara att föredra.

 

Du kanske också gillar

 • Köpguide för Can-Am terränghjulingar

  Köpguide för Can-Am terränghjulingar  LÄS MER
 • Köpguide för Can-Am terrängfordon

  Köpguide för Can-Am terrängfordon  LÄS MER
 • Vilken typ av körkort för fyrhjuling behöver jag?

  Vilken typ av körkort för fyrhjuling behöver jag?  LÄS MER