Vad kallar man en trehjulig mc?

VAD KALLAR MAN FORDON MED TRE HJUL?

Oftast kallas en trehjulig mc för trike. Begreppet är hämtat från engelska och är en sammandragning av tricycle och bike. Det hänför sig till hjulens placering, som ger dem den lätt igenkända Y-formen. Det är det ord man använder för att beskriva dessa motordrivna fordons unika format – mellan en tvåhjulig mc och en bil. Beroende på sammanhang kan de även kallas trehjulig mc eller helt enkelt Can-Am Spyder eller Can-Am Ryker. Namnen på dessa lättmanövrerade Can-Am-modeller med sin karakteristiska form har blivit en del av snacket mc-förare emellan.

 

VILKA OLIKA TYPER AV TRIKE FINNS OCH HUR DEFINIERAS DE?

 

MC-BASERAD TRIKE

En mc-baserad trike är resultatet av en ombyggnad av en klassisk eller custom mc, med ett underrede med två hjul baktill. Ombyggnaden kan göras med hjälp av ett särskilt kit, förutsatt att man har riktigt bra kompetens inom mekanik och ett typgodkännande. Den gör att man kan behålla fordonets ursprungliga egenskaper och lämna det orört för att vid behov kunna återgå till originalutförandet.

 

KLASSISK TRIKE

Till skillnad från en mc-baserad trike, som utgår från ett befintligt fordon, monteras en klassisk trike från början till slut ihop av reservdelar till bil och mc. Det gör att man kan skapa modeller som är helt skräddarsydda. De har breda hjul som garanterar mycket bra stabilitet på vägen och ett chassi som döljer motorn baktill. Det långa och höga styret, som når nästan till sätet, ger dem ett säreget utseende.

 

OMVÄND TRIKE

Konceptet med omvänd trike kom till vid presentationen av den första Can-Am Spyder 2007. Det hänför sig till ett fordon med två hjul framtill, ett kännetecken som erinrar om en skorpion eller spindel (därav modellens namn). Placeringen ger den obestridliga egenskaper för alla förare:

  • Bättre stabilitet: de två hjulen på en omvänd trike ger enastående väghållning, bättre än för en traditionell mc. För att stanna behöver man inte längre sätta ned foten – allt går mjukt och kontrollerat till. 
  • Lätt att manövrera: bättre stabilitet betyder också bättre stadga. Ofta räcker det med B-körkort för att köra en Can-Am trike. Nybörjare kan utan att behöva oroa sig uppleva hela njutningen med att köra i friska luften.
  • Högre komfort: i motsats till en mc-baserad trike, som ofta är obekväm, lägger dessa trehjulingar vikt vid komforten. Bekvämligheten gör att de passar för långa resor på platser där andra fordon kanske inte är lika lämpade. 
  • En unik stil: det går inte att förneka att det är svårt att efterlikna utseendet hos en Can-Am mc. Den ger dig en unik och modern look på vägen utan att du behöver göra en massa själv av reservdelar eller av en sak med två hjul

Alla dina frågor besvaras

Visa alla frågor
  • Vilka olika kategorier finns det av trehjuliga mc?

    Vilka olika kategorier finns det av trehjuliga mc?



    LÄS MER
  • Varför välja en mc med tre hjul?

    Varför välja en mc med tre hjul?



    LÄS MER
  • Vilken trehjulig Can-Am mc ska jag välja?

    Vilken trehjulig Can-Am mc ska jag välja?



    LÄS MER